Jöhet a törvényes tömeges megfigyelés

A francia törvényhozás ma több hetes vita után elfogadta azt a sokak által támadott törvénymódosítást, mely kibővíti a nemzetbiztonsági szervek jogköreit abból a célból, hogy azok megelőzzék a jövőbeli iszlamista terrortámadásokat.

A módosítást – melyet három nappal a világszerte nagy felháborodást kiváltó, a Charlie Hebdo szatirikus lap elleni, 17 halálos áldozatot követelő támadás után nyújtottak be – a parlament nagy többséggel, 438:86 arányban fogadta el.

Az új szöveg három fő újdonsága: újradefiniálja, hogy a titkosszolgálatok milyen esetekben vethetők be; létrehoztak egy nemzeti felügyeleti szervezetet, mely kontrollálja a nemzetbiztonsági hatóságok akcióit; új módszereket engedélyeznek, például a tömeges adatgyűjtést.

A részletekről később lehet majd tájékozódni, de az biztos, hogy a fő csapásirány a digitális kommunikációnak a korábbinál szélesebb körű legális ellenőrzése – körülbelül olyan irányváltásra lehet számítani, mint az Egyesült Államokban az ikertornyok elleni merénylet után, amikor a rettegés légkörét kihasználva a kormányzat hallatlan mértékben kiszélesítette a nemzetbiztonsági szervek mozgásterét. A franciák által most elfogadott tervezet kísértetiesen emlékeztet arra, ahogy az NSA vált egy évtized alatt mindenható hatósággá az USA-ban.

Azóta történt

Előzmények