Mikor készül el végre a Firefox 3.5?

Firefox-logóA finiséhez érkezett a Firefox 3.5 rétestésztaként nyúló fejlesztése – jelentette tegnap több szakblogger is. Bár a pontos kiadási menetrendről a források egymásnak ellentmondó információkat közölnek, az biztosnak tűnik, hogy a héten elkészül az első kiadásra jelölt (RC1) verzió. Mike Beltzner, a böngésző fejlesztéséért felelős Mozilla-vezető a CNET News.com-nak azt mondta, hogy az RC1 pénteken megjelenik. (Frissítés: egy olvasónk jelezte, hogy a cég ftp-szerveréről ez a verzió már tegnap óta letölthető.).

Kérdés azonban, hogy ezt kipróbálhatja-e a nagyközönség is. Egy másik forrás szerint ugyanis a tegnapi fejlesztői értekezleten arról született döntés, hogy az RC1-et csak szűk körben tesztelik: önálló letöltésként nem adják ki, csak a múlt héten publikált előzetest használók kapják meg automatikus frissítésként. Lesz azonban egy RC2 is, és ezt bárki kipróbálhatja majd, amikor elkészül.

Mindenesetre a Mozilla nem stabil tesztverziókat is listázó ftp-szerverén már nemcsak az RC1, hanem ma hajnal óta az RC2 előzetese is megtalálható. Ez azt bizonyítja, hogy valóban – legalább – két kiadásra jelölt verzió lesz, mielőtt a final megjelenik. Ami egyébként Beltzner elmondása szerint jelenleg június végén várható – ha minden a terv szerint halad.

A Firefox 3.5 fejlesztése a tervezettnél jóval hosszabbra nyúlik. Az eredeti elképzelések szerint az akkor még 3.1-nek nevezett verziót 2008 végén remélték kiadni, de ezt a határidőt nem sikerült tartani, több forrás szerint az új JavaScript-motor, a TraceMonkey hibái miatt. Az időközben bevezetett újítások nagy számát tükrözendő a kiadás verziószámát márciusban 3.5-re módosították.

A 3.5-ben a jelenlegi állás szerint a legfontosabb újítások a következők lesznek: a privát böngészési mód és a helymeghatározó technológiák támogatása; a HTML 5 <audio> és <video> tagjeinek támogatása; látványosan gyorsabb JavaScript-végrehajtás a TraceMonkey bevezetésének köszönhetően; valamint a szerverek és a böngésző közötti adatcserét segítő JSON (JavaScript Object Notation) technológia beépítése.

Azóta történt

  • Letölthető a Firefox 3.5 RC2

    Közvetlenül a Mozilla honlapjáról érhető el a Firefox legfrissebb verziójának kiadásra jelölt változata.

  • Holnap végre megjelenik a Firefox 3.5

    A Mozilla azt ígéri, hogy a rendkívül hosszúra nyúlt fejlesztési ciklus véget ér, és június utolsó napjától letölthető lesz a böngésző új verziója.

Előzmények