Elérhető egy újabb Firefox 3.5 előzetes

Hirdetés

Firefox-logóA Mozilla tegnap szokatlan módon közleményben jelentette be a hosszú ideje készülő Firefox 3.5 újabb tesztverziójának kiadását. A hírverés nehezen indokolható az újabb előzetes érdemeivel, mivel még csak nem is a várt Release Candidate-ről, hanem annak előzeteséről van szó csupán; feltehetően inkább a Safari 4 végleges változatának kiadására akart felelni így a cég.

A közlemény szerint az eufemisztikusan „előzetesnek” hívott, de vélhetően a két nappal ezelőtt elérhetővé tett béta 99-cel megegyező kiadásban sok hibát kijavítottak, ami nemcsak a böngésző stabilitására, de a JavaScript-motorra is jó hatással van, valamint továbbfejlesztették az Ogg formátumú fájlok támogatását. A korábbi bétát használók egy napon belül automatikusan települő frissítésként hozzájutnak majd az újabb tesztverzióhoz, de a „Frissítések keresése” menüpontra kattintva manuálisan is installálhatják azt.

„Noha ezt a kiadás az ahhoz elengedhetetlen tesztelés hiányában nem nevezhető kiadásra jelölt verziónak, stabilnak mondható mindennapi használatra” – áll a közleményben, amely szerint az RC egy-két héten belül jelenik meg. Ez éppen egy-két hetes csúszást jelent a korábban nyilvánosságra hozott menetrendhez képest, amely június első hetére tervezte az újabb fejlesztési mérföldkő kiadását.

A 3.5-ben a jelenlegi állás szerint a legfontosabb újítások a következők lesznek: a privát böngészési mód és a helymeghatározó technológiák támogatása; a HTML 5 és tagjeinek támogatása; látványosan gyorsabb JavaScript-végrehajtás a TraceMonkey bevezetésének köszönhetően; valamint a szerverek és a böngésző közötti adatcserét segítő JSON (JavaScript Object Notation) technológia beépítése.

Azt egyelőre nem tudni, hogy az egy-két héten belül várható RC a 3.5-ös változat utolsó tesztverziója lesz-e, vagy a végleges kiadás előtt még beiktatnak újabb RC-állomást is.

Azóta történt

Előzmények

  • Felgyorsítják a Firefoxot

    Namoroka kódnéven fogják fejleszteni az új kiadást, miután elkészült a 3.5. A célok között szerepel az indulás és általában a reakcióidő gyorsítása.

  • A Firefox győzött Magyarországon

    A magyarok több mint fele a Mozilla böngészőjét használja, derül ki a statisztikákból. Sem a Chrome, sem az Internet Explorer 8 nem vett lendületet.

  • Készül az új Firefox-logó

    Áramvonalasítják és korszerűsítik a „Tűzrókát”.

  • Június elején jön a Firefox 3.5 RC

    Ha minden jól megy, az új verzió közel végleges kiadása hamarosan megjelenik. A final elkészítésének tervezett dátuma még nem ismert.