Karácsonyra magához tér a PC-piac

Tegnap a Gartner a korábban publikáltaknál optimistább prognózist tett közzé a PC-piac 2009-es kilátásairól. A piackutató szerint jó esély van arra, hogy az idén 274 millió személyi számítógép fogy majd a világon, 6 százalékkal kevesebb, mint egy éve. Ennél az év elején meredekebb csökkenést jósoltak az elemzők. A Gartner most azt várja, hogy a negyedik negyedévben elindul a növekedés, amely 2010-ben már kifejezetten egészséges ütemben folytatódik.

Az optimista prognózisrevíziót azzal indokolták, hogy az idei első trimeszterben a vártnál erősebben nyitott a PC-piac, kiváltképp a fogyasztói szegmens. „Ugyanakkor úgy véljük, hogy a fogyasztói darabszám növekedésének jó része nem annyira a kereslet növekedésének, mint inkább annak köszönhető, hogy a gyártók és a csatorna feltöltötte a készleteket. Mind a második, mind a harmadik negyedévben nagyjából 10 százalékos zsugorodást várunk, és csak a negyedikben tér vissza a növekedés” – árnyalta a képet George Shiffler, a Gartner kutatási vezetője. Májusban a piackutató 6,6, márciusban pedig még 9,2 százalékos visszaesést jósolt az idei évre.

A piac zuhanását tompítja a netbookok nagy népszerűsége. A Gartner szerint az idén ezekből a jellemzően internetezésre használható, kis méretű és könnyű gépekből 21 milliót adnak el a gyártók világszerte, jövőre pedig az értékesítési darabszám 30 millióig kúszik fel. A piackutató azonban megjegyzi, hogy kezd elmosódni a határvonal a netbookok és a notebookok között: az előbbiek kijelzője egyre nagyobb, az utóbbiak pedig egyre olcsóbbak.

A notebookok darabszám szerinti forgalma 2009-ben a mostani prognózis szerint 4,1 százalékkal, 149 millióra nő, miközben – az átlagárak gyors amortizálódásának köszönhetően – a szegmens árbevétele 12,8 százalékkal csökken. Az asztali számítógépekből a tavalyinál 15,7 százalékkal kevesebb, 125 millió fogy majd.

A Gartner azt jósolja, hogy a Windows 7 október végi megjelenése alig lesz hatással a PC-piacra.

Azóta történt

  • Mindenki netbookot akar

    Az idén minden ötödik eladott hordozható gép netbook lesz – jósolja egy piackutató. A notebookok piaca eközben stagnál.

  • Fellélegezhetnek a PC-gyártók

    Már az idén elindul a növekedés a piacon, miután a harmadik negyedév rendkívül erős volt. A gépek átlagára viszont alacsony.

  • Talpra állt a PC-piac

    Már az idén is szerény növekedés várható, de az elkövetkező négy évben lendületesebb bővülés jön majd.

Előzmények

  • Mélyponton a magyarországi szerverpiac

    Az első negyedév többéves negatív rekordot döntött. Az IDC szerint idén markáns visszaesés várható mind az x86-os, mind a Unix-szegmensben, a mainframe-eknek pedig befellegzett.

  • Nem fogynak a chipek

    Az idén jut el a mélypontra a félvezetőipar, jövőre már ismét lassú növekedés várható. A tavalyi szintet még évekig nem éri el a forgalom.

  • Mélyrepülésben a szerverpiac

    A harmatgyenge számok után javulás csak a második félévben várható, de az év végén már növekedés is jöhet.

  • A negyedév vesztese a Dell

    Az gyengélkedő PC-gyártót a hazai piacon lelépte a HP, a világpiacon pedig megközelítette az Acer.