Nem kell a tiniket félteni a Facebookon

A legifjabbak többsége a közösségi oldalakon sokkal öntudatosabban és tájékozottabban viselkedik, mint az a köztudatban él – közli a Pew Research Center, legújabb felmérésére alapozva.

Az angol és spanyol anyanyelvű fiatalok körében készített reprezentatív felmérés (802, 12-17 éves tini, illetve szüleik) összességében nem közöl meglepő adatokat, minden jel azt mutatja, hogy a közösségi oldalak, elsősorban a Facebook használata a mindennapok szerves része, sokak számára nélkülözhetetlen kapcsolattartási forma. Ezzel jár természetesen, hogy az adatbázisba egyre több személyes adat kerül: a felhasználóról készült fényképek (a megkérdezettek 91 százaléka esetében), lakóhelyük neve (71 százalék), az iskolájuk neve (71 százalék), e-mail címük (53 százalék), mobiltelefonjuk száma (20 százalék).

Facebook

A meginterjúvolt fiatalok közül a közösségi oldalt használók 94 százaléka használja a Facebookot, 81 százalékuk kiemelten, első helyen említi ezt az oldalt. Az egyéb, népszerű, de kissé más célú közösségi oldalak messze elmaradnak Zuckerberg vállalkozása mögött: Twitter (26 százalék), Instagram (11 százalék) Tumblr (5 százalék).

A gyakori használat és a feltöltött személyes adatok komoly aggodalomra adhatnának okot, ám a felmérés során az is kiderült, hogy a fiatalok nagyon is tisztában vannak az adatvédelmi beállítások jelentőségével: 60 százalékuk a legszigorúbb szintet választja, vagyis bejegyzéseit, adatait, csakis a barátaik láthatják, további 25 százalékuk engedélyezi, hogy a barátaik barátai megismerhessék ezeket az információkat, és csak 14 százalékuk teszi publikussá tevékenységét és adatait. Mivel a felnőttek körében is hasonlóak az arányok, nyugodtan ki lehet jelenteni, hogy a gyerekek és a kamaszok semmivel sem felelőtlenebbek náluk – sőt, az is kiderült, hogy a legtöbb tini rendszeresen ellenőrzi a Facebook adatvédelmi beállításait, figyelik a változásokat, igyekeznek mindent megtudni erről a lehetőségről.

Facebook

Tovább érdekes adatok a felmérésből, melyek azt mutatják, hogy a fiatalok is tanulnak mind a saját, mind a mások kárából:

  • 61 százalékuk határozott már úgy, hogy valamilyen tartalmat mégsem posztolnak, mert úgy vélték, hogy az a jövőben rossz fényt vethet rájuk
  • 59 százalékuk törölt vagy szerkesztett már újra régebbi bejegyzéseket
  • 53 százalékuk törölte már valamilyen okból mások kommentjeit oldaláról
  • 45 százalékuk törölte (nem engedélyezte) már, hogy egy fényképen más megadja az ő nevét (a hírhedt „tagelés”)
  • 31 százalékuk törölte vagy deaktiválta már a teljes profilját vagy fiókját

Egy másik érdekes adat a felmérésből, mely egymagában megkérdőjelezheti azokat az állami törekvéseket, melyek technológiai, illetve szülői/technológiai módszerekkel akarják megóvni a gyerekeket a káros tartalmaktól és a kockázatoktól: a fiatalok egyszerűbb és bonyolultabb trükkökkel könnyedén eltitkolták szüleik elől online tevékenységüket, fordítva viszont ez nem működött: a tinik többsége részletekbe menően ismerte szülei online tevékenységét.

A fiatalok – a szülőkkel ellentétben – egy dolog miatt nem aggódnak csak: az üzleti célú adatgyűjtés nem érdekli őket. A felmérés szerint mindössze 9 százalékuknak vannak fenntartásaik a reklámcégek és a vállalkozások adatgyűjtései miatt, míg a szülők esetében ez az arány 46 száazlék.

Azóta történt

  • A Facebook fellép a gyűlöletbeszéd ellen

    A közösségi oldalon koncentráltan jelennek meg erőszakra buzdító, sértő, gyűlölködő megszólalások, tartalmak, és ez ellen hatékonyabb védekezés szükséges.

  • A magyarok is főleg este mobilneteznek

    A mobil eszközök internetes forgalma nő világszerte, a magyarok este neteznek mobil eszközükről a legtöbbet.

  • Twitteresedik a #Facebook

    A közösségi oldalon mától lehet használni az egyéb közösségi szolgáltatásokban régóta alkalmazott és népszerű ún. hashtag funkciót.

  • Magyarországon megállt a Facebook növekedése

    Bár továbbra is a Facebook a legnépszerűbb közösségi oldal, a korábbi évek látványos növekedése megtorpant – derült ki a KutatóCentrum júniusi felméréséből.

Előzmények