Az északi sarkkörnél épül a Facebook európai szerverfarmja

Először egy svéd lap tudósított róla tegnap, majd nem sokkal később a cég is megerősítette: a Facebook első külföldi szerverfarmját Svédországban építi fel a sarkkör közelében.

Az új központot a svéd egyetemi városban, Luleåban hozzák létre, körülbelül száz kilométerre délre az északi sarkkörtől. Az energiatakarékos hűtés szempontjából különösen kedvező helyen épülő (még nyáron sem éri el a hőmérséklet csúcspontja a 25 fokot), három teremből álló szerverfarm az előzetes becslések szerint körülbelül 760 millió dollárba fog kerülni, három év múlva fejeződik be az építkezés. A város megújuló forrásokra (vízenergia) támaszkodva tudja kiszolgálni a központ energiaigényét, az esetleges áramszünetekre felkészülve minden teremhez 14 dízelgenerátor tartozik, melyek összesen 40 megawattot képesek biztosítani. Az egyenként 30 ezer négyzetméteres területen elhelyezkedő egységek éves üzemeltetési költsége a becslések szerint körülbelül 72 millió dollár lesz.

A Facebook közleménye szerint az első egység jövőre már üzemelni fog, és a véglegesen 2014-ben elkészülő központ azt szolgálja, hogy az európai felhasználók magasabb szintű kiszolgálást kapjanak.

Azóta történt

Előzmények

  • Törvénytelen adatgyűjtés miatt perelik a Facebookot

    Már a második csoportos per indul a közösségi oldal ellen az Egyesült Államokban illegális követés miatt.

  • Így aktiválhatjuk a Timeline-t a Facebookon

    Hamarosan elérhetővé válik mindenki számára a Facebook új szolgáltatása, a Timeline. Aki nem képes várni, vagy csak nagyon kíváncsi, az most megtudhatja, hogy hogyan is aktiválhatja idő előtt.

  • Egy német IT-lap szívatja a Facebookot

    De nem csak őket: egy váratlan húzással nagyon alátettek a Google-nak és a Twitternek is. A megoldás sokak érdeklődését felkeltette.