Washingtonban egyeztetnek a megfigyelési botrányról az EU képviselői

Az Európai Parlament (EP) honlapján tegnap jelent meg a tudósítás, mely szerint a tömegeket érintő megfigyelési botrány és az uniós politikusok telefonjainak lehallgatásáról szóló sajtóhírek is szóba kerülnek az amerikai hatóságok és az állampolgári jogi szakbizottság küldöttségének október 28–30-i washingtoni találkozóján. „Közvetlenül az amerikai partnerekkel vitathatjuk meg az amerikai hatóságok állítólagos lehallgatási tevékenységét és annak hatásait az EU-s polgárok magánélethez való jogára” – foglalta össze a látogatás céljait Claude Moraes parlamenti delegációvezető.

A híradás megemlíti, hogy az Európai Parlament már vizsgálatot indított az NSA megfigyelési botrányról és annak hatásáról az uniós polgárok életére: „A vizsgálat célja, hogy az összes lényeges információt és bizonyítékot összegyűjtsük amerikai forrásokból, ezért is fontos a washingtoni delegáció tényfeltáró munkája” – fejtette ki Claude Moraes, aki a parlamenti vizsgálatért is felel.

Az EP-delegáció Washingtonban az amerikai hatóságok képviselőivel, kongresszusi képviselőkkel, jogászokkal, akadémikusokkal és civilszervezetek képviselőivel folytat megbeszéléseket. A tárgyalásokon az uniós adatvédelmi reform és a SWIFT-megállapodás EP által javasolt lehetséges felfüggesztése is napirendre kerülnek.

EU–USA szabadkereskedelmi tárgyalások: akadály lesz-e az adatvédelem?

„A szabadkereskedelmi és beruházási egyezményről szóló tárgyalások gazdasági és politikai szempontból is jelentősek az USA és az EU számára az új globális világrendben. Ezért kellene például az amerikaiaknak felhagyniuk az EU–USA adatvédelmi keretegyezményről szóló tárgyalások blokkolásával, és inkább elő kellene segíteniük azt” - figyelmeztetett Elmar Brok, a külügyi szakbizottság néppárti, német elnöke a szakbizottság delegációjának New York-i és washingtoni látogatása előtt. „Az uniós polgárok jogait ugyanannyira kell tisztelni, mint az amerikaiakét”- tette hozzá.

Szerdán mindkét bizottsági delegáció a Fehér Házba hivatalos, ahol Karen Donfrieddel, a Nemzetbiztonsági Tanács európai ügyekért felelős igazgatójával találkoznak majd. A külügyi szakbizottság delegációja ezt követően részt vesz az ENSZ New York-i közgyűlésén.

Azóta történt

Előzmények