Vége az extra magas áraknak: sokkal olcsóbb lesz az adatroaming

Neelie Kroes, az Európai Bizottság digitális menetrendért felelős alelnöke ma több főrumon is közölte, hogy az Európai Unió képviselői az Európai Parlamentben (EP) elfogadták azt a tervezetet, melynek hatályba lépése nyomán a jelenlegihez képest jelentősen kevesebbet kell majd fizetni a roamingszolgáltatásokért, így komoly költségcsökkenésre számíthatnak az okostelefonokról külföldön internetezők is. Az intézkedés egy korábbi, 2007-ben elfogadott csomag kiterjesztése, mely a hanghívások és a szöveges üzenetek árcsökkentését írta elő. A tervezetet ma az EP képviselői ellátták kézjegyükkel, és ez a gyakorlatban azt jelenti, hogy már elfogadottnak tekinthető, májusban az EP, júniusban pedig az Európai Tanács szinte biztosan meg fogja szavazni, így a rendelkezések július elsejétől hatályba is fognak lépni.

Ahogy a 2007-es előírás, a mostani is két célt szolgál: a fogyasztók terheinek csökkentését, illetve a verseny erősítését. Ez utóbbit támogatja, hogy az előfizetők a jövőben maguk választhatják meg, hogy kinek a roamingszolgáltatását veszik igénybe. Ebből következik, hogy az uniós hatóságok szerint az élesebb versennyel a fogyasztók járnak jól, mivel a szolgáltatók árversenyt fognak indítani – véli az egyik illetékes, Fitori Erzsébet, az ECTA (European Competitive Telecommunications Association) szabályozási igazgatója. Az új szabályozást Neelie Kroes kezdeményezte, aki szerint elfogadhatatlan az a jelenlegi állapot, mely már 14 éve fennáll, s melynek következtében új szabályok híján Európában három vagy négy nagy távközlési cég a saját érdekei szerint alakítja a távközlési piacot, mivel nincsenek olyan, a versenyt segítő törvények, melyek az oligopol piaci szerkezetet megtörnék.

Ennek a néhány cég monopóliumára épülő rendszernek a következménye, hogy a roaming esetében a mobilos adatforgalomért a cégek extra magas díjakat kérnek, illetve a szintén kétséges módon meghatározott limitek elérése után komoly sebességlassítással „büntetik” a felhasználókat.

Július elsejétől az egyik nagy változás az lesz, hogy minden európai szolgáltatót köteleznek arra, hogy hálózatán az előfizetők bármilyen roamingszolgáltatót elérhessenek, ne csak az alapértelmezettet. Emellett árkorlátozások is érvénybe lépnek az ötéves periódusra meghatározva. A hatósági kiskereskedelmi árak: július elsejétől maximum 70 eurócentet (jelenlegi árfolyamon kb. 205 forintot) lehet kérni egy megabájtnyi adatforgalomért, 2013. július elsejéig ezt le kell csökkenteni 45 centre (130 Ft), majd 2014. július elsejéig le kell menni a maximum 20 centes (58 Ft) árra. Ehhez hasonlóan szintén csökkentést írnak elő a hang- és szöveges üzenetek esetében is. Hasonló szabályozás született a nagykereskedelmi árakra is, ahol az adatroamingnál két év alatt a jelenlegi tizedére(!) csökkenek az árak.

data roaming EU
Nagyításhoz klikk! a képre

A most meghatározott árak és előírások 2016-ig maradnak érvényben, az illetékes testületek akkor felülvizsgálják őket, és döntenek az esetleges változtatásokról.

Azóta történt

Előzmények