Júliustól sokkal olcsóbb lesz a roaming

Újabb fázisához érkezett az Európai Unió azon törekvése, hogy egységesítsék és olcsóbbá tegyék a külföldi, más hálózatokból más hálózatokba történő mobilos hívások, vagyis a roaming díját: az Európai Parlament ma megszavazta, hogy július elsejétől a jelenlegi borsos árak megváltozzanak, és csökkenjenek a díjak.

A szavazás eredménye elsöprő támogatottságot jelez, mivel 10 tartózkodás mellett 578:10 arányban fogadták el a díjcsökkentést, ami azt jelenti, hogy mind a hanghívásokért, mind az e-mailzésért, illetve az internethasználatért is kevesebbet lehet csak számlázni az unió országaiban: „Véget vetettünk annak a gyakorlatnak, amikor lenyúlták azokat, akik utazás közben használták mobiltelefonjaikat” – kommentálta a döntést Neelie Kroes, az Európai Bizottság digitális menetrendért felelős alelnöke.

Kroes asszonynak egyrészt igaza van, mivel elindult az a folyamat, mely több év alatt felszámolja a fogyasztók számára rendkívül előnytelen helyzetet, ugyanakkor az igazi megoldásra még várni kell: a tervek szerint 2014-ben lesz majd arra lehetőség, hogy a felhasználók szabadon, a felkínált lehetőségekből a legolcsóbbat választhassák az addigra teljesen megnyíló roaming-piacon, ahol a versenytől – például a virtuális szolgáltatók megjelenésétől – radikális árcsökkenést várnak. De már az első fázis is jelentős könnyítéseket kínál a mostani állapotokhoz képest: július elsejétől egy megabájtnyi adat letöltése nem kerülhet többe a roaming keretében, mint 70 eurócent + áfa (2014-től ez maximum 40 cent + áfa lehet). E korlát hatalmas előrelépés, mivel jelenleg átlagosan 3 eurót számláznak ki a szolgáltatók ezért a mennyiségért. Hanghívás esetén: 35 helyett maximum 29 cent, sms-nél 11 helyett maximum 9 cent a felső korlát.

Azóta történt

Előzmények