Kim Dotcomot kiadják az Egyesült Államoknak

Hosszú-hosszú ideje húzódik már a Kim Dotcom néven ismert „vállalkozó” ügye, aki néhány éve egy sok tízmillió ember által használt oldalt üzemeltetett, a MegaUploadot.

Mint annak idején az IT café is beszámolt róla, az amerikai szövetségi hatóságok 2012 január végén jelentették be, hogy leállították a világszerte ismert és használt tárhelyszolgáltató és fájlmegosztó oldalt, a hongkongi székhelyű MegaUploadot, vezetőit pedig letartóztatták, mivel az a gyanú merült fel, hogy szerzői jog által védett termékeket terjesztettek közvetítőként illegálisan egy nemzetközi bűnszövetkezet keretében: a „Mega Conspiracy” az igazságügyi minisztérium szerint „egyike az Egyesült Államok történetében a legnagyobb szabású, szerzői joggal kapcsolatos bűnügyeknek”.

A bírósági felhatalmazással, az igazságügyi minisztérium és az FBI által közösen, nemzetközi segítséggel végrehajtott akció keretében őrizetbe vették az oldal alapítóját, Kim Dotcomot (Kim Schmitz). A hét vezetőt (Dotcomon kívül három németet, egy szlovákot, egy észtet és egy hollandot) öt bűncselekménnyel, köztük bűnszövetkezetben elkövetett, a szerzői jogi törvényt megsértő tettekkel, illetve pénzmosással vádolták meg. A vád szerint a gyanúsítottak a MegaUpload és a kapcsolódó oldalak működtetésével az előfizetési díjak és a hirdetések útján önmaguknak 175 millió dollár hasznot termeltek, miközben a jogtulajdonosoknak 500 millió dolláros kárt okoztak.

Mivel Dotcomot új-zélandi otthonában tartóztatták le, ügye a helyi bíróság elé került. A helyzet tisztázása majd négy évig tartott, de tegnap az illetékes bíróság úgy döntött, hogy őt és három társát többek között a szerzői jog megsértése és pénzmosás miatt felmerülő gyanú alapján ki kell adni a keresetet benyújtó állam hatóságainak, vagyis az Egyesült Államoknak, hogy ott folytassák le az eljárást.

A határozat még nem jogerős, az alpereseknek 15 napjuk van a fellebbezés benyújtására. Amennyiben ez megtörténik – és ez várható –, akkor az új-zélandi legfelsőbb bíróság hozza meg a végleges ítéletet.

Dotcom ügye annak idején hatalmas vihart kavart: az USA hatóságai köztörvényes bűnözőként kezelik őt, míg a nem kevés politikusi vénával ellátott Dotcom évek óta igyekszik magát internetes szabadságharcosnak beállítani, és koncepciós per létrehozásával vádolta meg az FBI-t. Ráadásul – egyrészt nyilván pénzügyi, másrészt elvi okokból – létrehozott egy új szolgáltatást.

Azóta történt

Előzmények