A világhírű író ingyenes könyveivel támogatja a The Pirate Bayt

A Magyarországon is kiemelkedően népszerűnek számító brazil író, Paulo Coelho szokatlan marketingkampányba kezdett: csatlakozott a tegnap új címre, svéd doménre költözött torrentoldal művészetnépszerűsítő akciójához, és ingyenesen elérhetővé tette műveit.

Coelho blogjában arról számol be, hogy az akció keretében a The Pirate Bay a főoldalán fogja elhelyezni a támogatók logóját, ahonnan link vezet majd a művek letöltéséhez szükséges torrentfájlhoz (a főoldali megjelenés egyelőre késlekedik, talán a költözés miatt). A kalózkodás mellett már sok éve kiálló író saját indoklása szerint azért csatlakozott ehhez a promócióhoz, mivel úgy véli, az ingyenes letöltés nem okoz számára kereskedelmi kárt, épp ellenkezőleg: növeli az eladásokat. Bizonyítékként saját példáját hozza elő: amikor 1999-ben azt tapasztalta, hogy Az alkimista című regényének orosz kiadása megjelent az interneten kalózkiadásban, ő maga tette fel a saját honlapjára ingyenesen letölthető formában. Mint kiderült, ezzel egyáltalán nem okoztak kárt, 2002-ig egymillió, a mai napig 12 millió példányt adtak el a könyvből.

Az új amerikai szerzői jogi törvénytervezet, a SOPA ellen nemrég nyilvánosan fellépő Coelho azzal magyarázza a kalózkodás pártolását, hogy ha valaki letölti a netről a könyvét, és tetszik neki, az nagy valószínűséggel meg fogja vásárolni papíron is, mert az olvasás élménye csak úgy teljes. A blogban ugyanakkor beszól a kiadói iparnak is, azzal vádolva őket, hogy kapzsiságuk nem vezet sehová.

Azóta történt

Előzmények