A Pirate Bay blokkolása miatt akciózik az Anonymous

Hétfőn, egy nappal az után, hogy a finn Elisa internetszolgáltató kalózellenes jogvédő szervezetek követelésére megszüntette a világ legismertebb torrentoldalához, a Pirate Bayhez való hozzáférést ügyfelei számára, az Anonymous mozgalom aktivistái túlterheléses (DDoS-) támadást indítottak az említett szervezetek weboldalai ellen, és megbénították azokat.

Az őket ért támadásról az egyik érintett, a Copyright Information and Anti-Piracy Centre (CIAPC) finn képviselője, Antti Kotilainen számolt be, aki közölte, hogy a másik szövetség, az International Federation of the Phonographic Industry (IFPI) finn oldala is hasonlóképp járt. Kotilainen kijelentette, hogy a támadás nem igazán befolyásolja a munkájukat, mindazonáltal „bosszantó” – ahogy fogalmazott. Az Anonymous nevében megszólalók a Twitteren rövid bejegyzésben tudatták, hogy ők a felelősek a támadásért, és addig bénítják meg a weboldalakat, „amíg csak akarják”.

A többi szolgáltató következik

Az Elisa sajtóközleményben jelentette be hétfőn, hogy ideiglenesen megszünteti előfizetői hozzáférését a Pirate Bayhez és kapcsolódó oldalaihoz, mivel a jogvédő szervezetek keresetére egy helsinki bíróság kötelezte őket erre még októberben. A szolgáltató ugyanakkor bejelentette azt is, hogy a döntéssel szemben fellebbezést nyújtottak be a finn fellebbviteli bírósághoz.

Az IFPI egyébként hasonló intézkedés végrehajtására szeretne kötelezni még két nagy finn szolgáltatót, a TeliSonerát és a DNA-t is, és várhatóan ez meg is történik a jövő hónapban, legalábbis a jogvédők reményei szerint. Ha a bíróság e két szolgáltató esetében is korlátozást rendel el, akkor a finnek nyolcvan százaléka már nem éri el a Pirate Bayt. Az Anonymous erre az esetre is támadásokat helyezett kilátásba.

Az IFPI Finland egyéként még egy eljárást kezdeményezett Finnországban, amely a Pirate Bayjel kapcsolatos: nagy kiadókkal együtt kártérítési pert kezdeményeztek a torrentoldal Svédországban már elítélt három működtetője Peter Sunde, Fredrik Neij és Gottfrid Svartholm Warg ellen, de saját bevallásuk szerint is kevés az esély arra, hogy ezt a pert megnyerjék.

Azóta történt

Előzmények