Működik az űrrouter

Az IRIS-technológia (Internet Routing in Space), azaz a világűrben működő internetes forgalomirányító rendszer története fontos mérföldkőhöz érkezett: A Cisco sikerrel zárta az Intelsat IS-14 műholdon még múlt év novemberében üzembe helyezett router és az ezt működtető Cisco IOS operációs rendszer próbaüzemét – jelentette be a vállalat sajtóközleményében. Ezzel elsőként került sor IP-alapú router telepítésére egy Föld körüli pályán keringő kereskedelmi műhold fedélzetén.

Az IRIS program célja egy műholdakon és űrhajókon felhasználható, a sugárzást toleráló IP-útválasztó kifejlesztése. A modul feladata a hang-, video- és adatátviteli kommunikációs hálózati szolgáltatások támogatása, ami lehetővé teszi, hogy a kormányhivatalok, védelmi szervek és egyéb szervezetek internetprotokollon keresztül kommunikáljanak egymással a meglévő földi berendezéseket használva.

Az IRIS több szempontból is fejlődést jelent a hagyományos műholdas technológiához képest, mivel a rendszer segítségével a felhasználók olyan mobilhálózathoz jutnak, amellyel bárhol, bármikor és bármilyen módon kommunikálhatnak egymással, és amely folyamatosan, előre meghatározott és rögzített infrastrukturális kötöttségek nélkül képes alkalmazkodni az aktuális igényekhez. A Cisco routerre és a fedélzeti modemre telepített szoftver a pályakeringés közben is frissíthető, ami még rugalmasabbá teszi ezt a megoldást, és lerövidíti a beruházás megtérülési idejét.

A Cisco a műholdgyártókkal, a rendszerintegrátorokkal és a végfelhasználókkal együttműködve olyan helyekre is képes lesz eljuttatni kommunikációs szolgáltatásokat, amelyek mindeddig kívül estek a hagyományos földi hálózatok hatósugarán - hangsúlyozzák. „Célunk, hogy a határok nélküli hálózatok koncepciónk világűrre való kiterjesztésével gyökeresen átformáljuk a műholdas kommunikációt. A késleltetési idő csökkentésének és a megnövelt hatékonyságnak köszönhetően ezzel a technológiával világszerte átalakítható a műholdas kommunikáció” – fogalmazott Steven Boutelle, a Cisco globális kormányzati megoldásokért felelős részlegének alelnöke.

Azóta történt

Előzmények