Egy hálózati hiba miatt az egész világ a kínai tűzfal mögé került

Hirdetés

Egy eddig még nem tisztázott okokból fellépő hálózati hiba miatt világszerte igen sok helyen azok a felhasználók, akik a Facebook, a Twitter vagy a YouTube oldalára akartak belépni, szerdán nem tehették meg, ugyanis kínai szerverekre irányították őket.

Az eddigi vizsgálatok szerint az egyik rootszerverrel történt valami (A root névszervererek felelősek az interneten a forgalom IP-címek alapján történő szervezéséért: a felső szintű domén – pl. .hu – alapján szervezik az adatforgalmat.) Ezek egyike, az „I” jelzésű Svédországban működik, s egy szolgáltató tapasztalatai szerint ez a szerver a hozzá beérkező .com doménű laplekéréseket az adott címek helyett kínai szerverekre irányította át. Ám mivel ott a tartalom szűrésére a domént is alkalmazzák (e módszer az alapja a „Nagy Tűzfalnak”), a kínai szerverek megtagadták a hozzáférést a kínaiak számára tiltott oldalakhoz. Vagyis a felhasználók bekerültek a kínai tűzfal mögé – illetve, ha másfelől nézzük, a falat terjesztették ki az egész világra.

A szakértők szerint szinte bizonyos, hogy nem szándékosan okozott hibáról van szó, inkább az internet egy még mindig orvoslás nélkül maradt sebezhetőségéről. Hasonló eset előfordult már 2008-ban, amikor a pakisztáni vezetés tiltotta le az országban a YouTube-ot, s egy hiba miatt az egész világon leállt rövid időre a Google szolgáltatása. Akkor – és talán a mostani esetben is – az okozta a problémát, hogy az útválasztást segítő BGP protokoll (Border Gateway Protocol) igen sérülékeny, mivel nem hitelesítésre, hanem alapvetően a bizalomra épül, így ha elkövetnek egy konfigurálási hibát az egyik routernél, akkor a végiggyűrőző probléma akár a teljes hálózati forgalom leállását is okozhatja.

Azóta történt

Előzmények