Zombiműhold kóborol az űrben


A múlt héten több híradás is érkezett az „elkóborolt” Galaxy 15 műholdról, mellyel még április elején, egy erős napkitörés után szakadt meg a kapcsolat, és az eszköz azóta irányíthatatlanul sodródik abban a Föld körüli térségben, ahol ma már igen sűrűen találhatóak fontos feladatokat ellátó műholdak.

A jelenleg „zombiként viselkedő” műholdat az üzemeltető Intelsat megpróbálta újra irányítás alá vonni, ám ez az akció sikertelen volt, mivel a sérülés következtében a Galaxy 15 üzemképes maradt ugyan, de a navigációs és kommunikációs rendszerei részlegesen vagy teljesen tönkrementek.

Az Orbital Sciences által épített szerkezet egy olyan meghibásodást produkált, melyre eddig még nem volt példa, ezért nagy a tanácstalanság a kérdést illetően, hogy miképp lehetne megelőzni a további, komolyabb károkat, mivel a kikapcsolása technikai trükkökkel sem sikerült. A legfőbb gond, hogy a televíziós és navigációs-adások továbbítására tervezett szatellit navigációs központja bizonyos funkciókat még ellát: képes a Földet, illetve a napelemek működéséhez szükséges Napot betájolni, vagyis nem lesz egyszerűen az űrben sodródó hulladék, hanem bizonyos mértékig megtartja magát a geoszinkron pályán, ám ez azt a veszélyt hordozza, hogy más, üzemszerűen működő műholdakat zavarhat meg, ugyanis veszi a sugárzott adatokat, és azokat vissza is sugározza. Végső esetben egészen július-augusztusig, amikor is jelenleg még működő rendszerei elveszítik a kapcsolatot a Földdel, s ekkor a kikapcsolás után elindul a megsemmisülés felé (vagy inkább: csatlakozik a többi, ma már irdatlan mennyiségű űrszeméthez).

A legnagyobb veszélynek az AMC-11 nevű műhold van kitéve, ám az üzemeltetők elmondták azt, hogy igyekeznek a két eszköz közötti legnagyobb távolságot tartani, hogy az esetleges káros interferenciákat a minimálisra mérsékeljék, emellett az adatforgalmat innen igyekeznek máshová terelni, hogy megakadályozzák a hamis vagy értékelhetetlen információsugárzást.

Azóta történt

Előzmények