Küldjön SMS-t a világűrbe!

Hirdetés

Az Üdv a Földről névre keresztelt bolygóközi SMS program szerves része az ausztrál nemzeti tudományos hét programjának, melynek keretében a kontinensnyi ország a tudomány világában elért eredményeit ünnepli.

„Üzenet a palackban, melyet a csillagokhoz küldünk el” – foglalta össze frappánsan a projekt alapkoncepcióját Wilson da Silva, a projekt szóvivője. „Nem csupán az érdekes, hogy van-e bárki a vonal túlsó végén, hanem hogy mit üzen a nép egy másik planéta intelligens lakóinak. Az Üdv a Földről program a magunk módján mutatja be, hogy a tudomány lehetségessé teszi a lehetetlent. Már jártunk a Holdon, most pedig a csillagokhoz beszélhetünk” – fűzte hozzá.

A rövid szöveges üzeneteket a Canberra Deep Space Communication Complex műszereit felhasználva továbbítják a Gliese 581 d jelű bolygó felé, mely a csillagászok kutatásai szerint a legközelebbi ismert Föld-szerű planéta: a tőlünk hozzávetőlegesen 20 fényévre elhelyezkedő égi objektum az úgynevezett lakható zónában helyezkedik el, vagyis a víz felszínén folyékony halmazállapotban van jelen – ennél fogva a Gliese 581 d alkalmas lehet a szénalapú élet fenntartásához.

Tekintettel arra, hogy a bolygó Földünktől a már említett 20 fényévnyire kering saját csillaga, a Gliese 581 körül, a fénysebességgel terjedő üzeneteknek szintén húsz hosszú esztendőre van szükségük a célba éréshez – esetleges választ így legkorábban 40 év múlva kaphatunk.

Bolygóközi SMS-t bárki küldhet, aki meglátogatja a projekt honlapját és némi időt szán a regisztrációra.

Azóta történt

Előzmények