Rekordbüntetést kapott a hackerből lett cracker


Pénteken egy pittsburghi bíróság 13 évi börtönre ítélte a 37 éves Max Ray Butlert, mivel bűnösnek találták a vádakban, melyek szerint a korábbi biztonsági szakember pénzintézetek rendszerébe betörve hitelkártya-azonosítókat szerzett meg.

A számítógépes bűnözést tekintve ez eddig a legsúlyosabb büntetés, melyet egy crackerre kiszabtak az Egyesült Államokban: a főbüntetés mellett a börtön után öt évig felügyelet alatt, csak korlátozottan férhet hozzá számítógépekhez, emellett 27,5 millió dolláros kártérítéssel tartozik áldozatainak.

Az „Iceman”, majd később „Max Vision” álnevet használó Butler tavaly júniusban elismerte vétkességét. Ahogy a vizsgálat kiderítette, az eddig ismertek közül az egyik legnagyobb szabású bűncselekménysorozatról volt szó: a két évtizedes hackermúlttal rendelkező Butler elhatározta, hogy ő lesz az illegális kártyaadat-kereskedelem keresztapája, s e tervet sikeresen meg is valósította: hackermódszerekkel átvette az irányítást a kártyaadatok internetes feketepiacán.

Butler egyébként nem ez ügyben lépte át először a törvényesség határait: az 1990-es években – miután előzőleg az FBI informátoraként dolgozott az internetes bűnözés terén – már elítélték egyszer, mivel kormányhivatalok rendszereibe tört be; ezért akkor másfél éves börtönbüntetést kapott. Egy nyilatkozatában épp azzal indokolta tetteit, hogy 2002-es szabadulása után olyan kétségbeejtő volt a helyzete, hogy nem marad más választása, mint az illegális tevékenység. S ez be is jött neki: 2007 szeptemberi letartóztatásakor ő irányította a világ legnagyobb lopotthitelkártya-piacát.

Azóta történt

Előzmények