25 millió dollárt kerestek a jegyüzérkedő crackerek

Tegnap hozták nyilvánosságra, hogy az Egyesült Államokban, egy newarki bíróságon megindult az eljárás négy kaliforniai férfi ellen, akiket azzal vádolnak, hogy különféle, nagy érdeklődésre számot tartó eseményekre hackelés segítségével szereztek meg belépőgyegyeket, majd ezeket felárral adták tovább: a vádirat szerint több mint másfél millió jegyről van szó, s a csoport összesen több mint 25 millió dollárt keresett a csalássorozattal.

Hirdetés

Az egyik jegyértékesítő irodánál dolgozó vádlottak az elmúlt években kiválogatták a legnépszerűbb rendezvényeket (nagy könnyűzenei koncertek, sportesemények, olyan népszerű tévéműsorok, ahová csak előjegyzéssel lehet nézőként bekerülni), majd egy program segítségével átverték a szervezők, jegyértékesítők rendszereit, hogy megkerüljék azokat a korlátozásokat, amelyek arra szolgálnak, hogy egy ember csak korlátozott számú jegyet vásárolhat. Vagyis megvásárolták a jegyeket, ám sokkal többet, mint amire egyébként jogosultak lettek volna (egy Bruce Springsteen-koncertre például lehetséges négy helyett 440-et, a legjobb helyre szóló, legdrágább jegyek felét). A megszerzett jegyeket aztán brókereken keresztül értékesítették, a leggyakrabban többszörös áron.

A vádirat szerint a rendszer kialakításához az ilyen területen egyre nagyobb szerepet vállaló Bulgáriából alkalmaztak programozókat, akik létehoztak egy „vásárló zombihálózatot”, ugyanis az eladási rendszer korlátozását csak így lehetett megkerülni. Az érintett irodák a CAPTCHÁ-t használták arra, hogy a regisztráló vásárló csak ember lehessen. A vádlottak átadtak a bolgár programozóknak egy adatbázist, amely az alkalmazott CAPTCHA-tesztre adandó válaszokat tartalmazta, így létre tudtak hozni egy olyan bothálózatot, amely a gyakorlatilag a jegyvásárlás indulása után néhány másodperccel képes volt megszerezni annyi jegyet, amennyit akartak.

A négy férfit bűnszövetkezet keretében elkövetett csalással és számítógéprendszerek feltörésével vádolják.

Azóta történt

Előzmények