Blogol a bíboros


Szólni a hívekhez

Sean O’Malley bostoni bíboros úgy vélte, a katolikus egyház vezetőinek is haladniuk kell a korral, s csütörtökön elindította blogját.

„Új dolog ez nekem és az érsekségünknek egyaránt. A technológiai fejlődés nyújtotta előnyöket s a kommunikáció eme új formáját arra használjuk fel legelőször is, hogy római utazásom tapasztalatait megosszam érseki egyházmegyém katolikusaival” – írja a blogban új kezdeményezéséről a 62 éves főpap. O’Malley egyébként kinevezésének ünnepélyes ceremóniájára utazik Rómába, ahol október 1-jén a Dan Brown könyvéből is ismert Santa Maria della Vittoria templomban zajlik majd le a szertartás.

Sean O’Malley neve 2003-ban vált széles körben ismertté, amikor a bostoni egyházmegyében nagy felhördülést okozott, hogy az egyház a pedofíliával vádolt papjainak ügyét kívánta eltussolni, s O’Malley elődjének emiatt le kellett mondania. A botrány az érsekségnek több mint 150 millió dollárjába került, s körülbelül 60 templomot be is kellett zárniuk. O’Malley volt az, aki az eset után megrendült közbizalmat helyreállította, a csalódott hívőket újra megnyerte egyháza javára.

A blog ma talán a legnépszerűbb webes forma, milliók űzik szerte a világon, hivatásszerűen és hobbiból egyaránt, ám az még némileg szokatlan, hogy a klérus is kiveszi ebből a részét. O’Malley ha nem is az első e téren, pozícióját tekintve a legmagasabb rangú, aki megpróbálkozik vele. „Viszonylag új jelenségről van szó. Arról még nem hallottam, hogy egy bíboros indított volna blogot” – nyilatkozta Bill Ryan, az Egyesült Államok Katolikus Püspöki Konferenciájának szóvivője.

Azóta történt

  • Blogot indít az econet vezérkara

    Csatlakozva a mind gyakoribb céges blogok sorához, nagyszabású médiaterveiről a jövőben az econet.hu is saját blogjában kíván beszámolni.

Előzmények

  • A Web 2.0-ról szól az idei Internet Hungary

    A felhasználók átveszik a hatalmat az interneten? – ezt a kérdést járja körül a tihanyi konferencia az idén.

  • Bloggerek, be a Pártba!

    A francia pártok körüludvarolják a bloggereket, akiket most már a mértékadó sajtó részének tekintenek.

  • Rendeljen online papot!

    Egy, a cölibátus ellen küzdő amerikai szervezet népszerű honlapján a katolikus egyházból kiugrott papok kínálják szolgáltatásaikat.

  • A blogolók nem újságírók

    Ez derül ki egy amerikai felmérésből. A legtöbben saját életükről írnak, de népszerű a politika is.