A blogolók nem újságírók

Az amerikai bloggerek többsége hobbinak és nem foglalkozásnak tartja a webes naplóírást, és egyáltalán nem gondolja azt, hogy mindennek köze lenne az újságíráshoz – foglalja össze a Pew Internet & American Life Project felmérésének főbb megállapításait a Reuters. A megkérdezettek 77 százaléka állította, hogy a kreatív önkifejezés vágya mozgatja őket, nem pedig a figyelemfelkeltés vagy hogy megfizessék őket.

A felmérésből kiderül, hogy körülbelül az amerikai netezők 8 százaléka, 12 millió felnőtt ír blogot, és 39 százalék, körülbelül 57 millió olvassa azokat. A bloggerek többsége, 54 százaléka 30 év alatti, közel háromnegyedüknek pedig korábban nem volt saját weboldala. A nemek szerinti megoszlás nagyjából 50-50 százalék. A blogolók leggyakrabban (37%) saját életükről, élményeiről írnak, a második helyen (11%) a politika és a közélet áll. A legkevésbé népszerű témák a hírek, valamint a vallás és a lelki élet.

A felmérésben arról is kérdezték a blogolókat, hogy újságírásnak tekintik-e ezt a tevékenységet. Erre a kérdésre 34 százalék felelt igennel, és nagyjából ugyanennyi állította, hogy publikálás előtt ellenőrzi az információk hitelességét, valamint feltünteti a forrást, 11 százalék pedig később is belejavít a szövegbe. 40 százalék ugyanakkor – főleg a nők és a fiatalok – egyáltalán nem idéz más forrásokból.

A blogíróknak csupán 13 százaléka tesz fel új anyagot minden nap, és 82 százalék gondolja úgy, hogy még egy év múlva is folytatni fogja a naplóírást.

Azóta történt

  • CNN 2.0

    A hírbirodalomra is hatott az idő szava, megnyitja kapuit a digitális kamerákkal felszerelkezett civil szemtanúk előtt.

  • A web legjobbjai – amerikai szemmel

    A Time magazin munkatársai idén is elkészítették a szerintük „legcoolabb” weboldalak névsorát.

  • Bloggerek, be a Pártba!

    A francia pártok körüludvarolják a bloggereket, akiket most már a mértékadó sajtó részének tekintenek.

  • Ők tízen használják a leghasznosabban az internetet

    A világhálón lehet megválasztani azokat, akik az elmúlt időszakban az internet segítségével a legtöbbet tették a politikai demokratizmusért.

Előzmények