Bírósági ítélet a Google belga oldalán


Belga Google

A Google szombaton közzétette keresőjének belga oldalán azt a bírósági ítéletet, amelyik megtiltja az amerikai cégnek, hogy hírkereső szolgáltatásuk segítségével belga újságok cikkeiből vett idézeteket reprodukáljanak.

A Google vezetői – korábbi álláspontjukkal ellentétben – a pénteki bejelentés szerint jelenleg nem szállnak szembe az ítélettel, mely szerint a bíróság napi 640 900 dollár büntetés megfizetésére kötelezte a keresőcéget minden egyes napért, ameddig közzé nem teszik az ítéletet. A Google szóvivője viszont kijelentette, hogy az ítélet hiányosságait kihasználva – feltehetően novemberben – élni fognak a fellebbezési lehetőséggel.

A Google News hírkereső szolgáltatás a különböző sajtótermékekből a főcímeket és néhány mondatot tartalmaz, valamint egy linket a cikk eredeti lelőhelyéhez. Ezt az eljárást a lapok egy része a szerzői jogi törvény megsértésének tartja, s a belga eljárást is a Copiepresse, a német és francia nyelvű újságok szerzői jogi ügyeivel foglalkozó szervezet indította. Mint tegnap megírtuk, a World Association of Newspapers lapkiadói szervezet kezdeményezésére a kiadók nemsokára egy olyan rendszer bevezetését tervezik, amely automatikusan lehetetlenné tenné az engedély nélküli szemlézést az online lapok anyagaiból.

Azóta történt

Előzmények