Őrült száguldás a brit diákok nevelőcélzatú autóversenyén

Rengeteg új szakemberre lesz szüksége az országnak hamarosan. Ezekkel a srácokkal már sikerült megkedveltetni a gépeket és a kódolást.

Brit tudósok úgy számolnak, hogy az Egyesült Királyságban 1,4 millió új, digitálisan magasan képzett szakemberre lesz szükség öt éven belül, ezért minden követ megmozgatnak, hogy felkészítsék a fiatalokat a kihívásra, lehetőséget teremtsenek az új szakmák megismerésére és megszeretésére.

A BBC tavaly márciusban indította el micro:bit kampányát, melynek keretében azt ígérték minden 11-12 éves brit diáknak mikroszámítógépet ajándékoznak. Az idei tanév végéig 800 ezer egységet osztottak szét, és nem elégedtek meg a kütyük szórásával, a kezdeményezéshez csatlakozott technológiai vállalatokkal karöltve folyamatosan megoldandó feladatokat, izgalmas versenyeket és érdekes kísérleteket találnak ki.

Április 18-án indult például a BBC micro:bit Model Rocket Car Competition nevű verseny a Bloodhound Project, a brit hadsereg és a Microsoft támogatásával. Ebben a 11-16 év közötti iskolásoknak kellett habszivacsból készült rakétaautóikkal a lehető legnagyobb sebességet elérni. Az előválogatók után 28 csapat vett részt kedden a Santa Pod versenypályán megrendezett döntőn, ahol az első helyezett csapat 1000 fontot, a második 500-at, a harmadik pedig 250-et kapott a Microsoft jóvoltából.

Az utolsó módosítások
Az utolsó módosítások (forrás: Lee Scott, Microosft) [+]

A brit hadsereg felajánlott 10 ezer rakétaautót az iskoláknak, ezzel lehetővé téve a régiós versenyeket is, amiben összesen 600 iskola vett részt. A résztvevőknek 50 métert kellett megtenniük az aszfaltcsíkon, a döntőben kétszer próbálkozhattak, közte egy órát kaptak a járművek tökéletesítésére.

Az autók gyorsaságát a nebulók által programozott micro:bit és infrás kapuk mérték és jelezték valós időben, végül a 13 éves Tommy Smallbone, a vele egykorú Berry Lisicki és a 14 éves Thomas Strudwick alkotta trió győzött, a járgány 48 mérföldes sebesség fölé gyorsult, azaz meghaladta a 77 km/órát.

Az önfeledten ugrándozó fiatalok a pénzdíj mellett megszerezték a jogot, hogy jövőre közelről is megvizsgálhassák az eredeti Bloodhoundot, amint egy 250 mérföldes próbafutást végez dél-afrikai rekordkísérlete előtt.  A diákoknak komoly tervük van nyereményükkel: olyan modellautót akarnak építeni, ami 700 mérföldet is képes megtenni óránként, ezzel kívánnak bekerülni a Guiness Rekordok Könyvébe, a jelenlegi csúcstartó 533,1 mérföldes helyére.

  • Kapcsolódó cégek:
  • BBC

Azóta történt

Előzmények