Ingyen számítógép a kisdiákoknak

A BBC most elindított kampánya (Make it Digital program) során idén ősztől több éven át minden 11-12 éves brit diáknak egy mikroszámítógépet ajándékoznak, hogy az segítse őket digitális képességeik kibontakoztatásában és fejlesztésében. A tervek szerint a program keretében mintegy egymillió eszközt adnak át a gyerekeknek. A több mint ötven cég és szervezet közreműködésével és támogatásával létrehozott projektben technológiai oldalról olyan nagyvállalatok vállaltak szerepet, mint az ARM, a Microsoft vagy a Samsung.

A kezdeményezés indoklásában szerepel, hogy a BBC az 1980-as években, a számítástechnika egy, a jelenlegihez hasonló, nagy változásokat hozó korszakában már elindított egy ugyanilyen célú kampányt BBC Micro néven, és utólag visszatekintve nyilvánvaló, hogy ennek fontos szerepe volt a fiatalok PC-korszakra való felkészítésében. A kiírásban megemlítik azt is, hogy a technológiai robbanás következtében a következő öt évben az Egyesült Királyságban 1,4 millió, digitálisan magasan képzett szakemberre lesz szükség, vagyis fel kell készíteni a fiatalokat a kihívásra, és lehetőséget kell számukra adni.

BBC Micro Bit - Make it Digital
[+]

A Micro Bit Computer nevű kis gép kifejlesztésében fontos szerepet játszott a Raspberry Pi gárdája is. A várakozások szerint a LED-es kijelzővel ellátott, akár viselhető eszköznek is tekinthető Micro Bit lehetőséget ad a gyerekeknek, hogy a programozás alapjai mellett számtalan egyéb digitális készség elsajátítása is könnyebb legyen. A jövő igényeinek való megfelelésre reagál a tantervi reform is, mely a középiskolákban különösen nagy hangsúlyt helyez a modern technológiák használatához, illetve azok fejlesztésében való részvételhez szükséges alapozó tárgyakra (Science, Technology, Engineering and Mathematics – STEM).

A Make it Digital ugyanakkor nem egyszerűen a Micro Bit átadásából áll, a közreműködők széles spektrumú képzési támogatást is adnak majd: találkozókat, technológiai fesztiválokat, játékokat, versenyeket stb. is rendszeresen fognak rendezni, a BBC pedig az összes lehetőségét kihasználja a kampány támogatására, illetve ehhez kapcsolódva ismeretterjesztésre és oktatásra (például filmet készítenek a Grand Theft Auto alapján, vagy dokumentumfilmet forgatnak a Bletchley Park történetéről).

Az is fontos, hogy a program – akárcsak a még csak prototípusként létező számítógép neve és állapota – egyelőre még nem végleges, és az egész projekt dinamikus, folyton változó lesz, hogy mindig a legújabb módszerekkel és tudással lássák el a gyerekeket.

Azóta történt

Előzmények