Bátran vásárlunk bankkártyával és érintéssel

Az egymilliárdot is meghaladta az európai egyérintéses fizetési tranzakciók száma 2015-ben, ami 150 százalékos növekedést jelent a 2014. évi összes tranzakcióhoz képest – derült ki a MasterCard frissen publikált adataiból. A gyors és kényelmes fizetés népszerűsége Magyarországon is töretlen, még az európai átlagot is túlszárnyalta a növekedés: a kártyabirtokosok tavaly 183 százalékkal több egyérintéses tranzakciót hajtottak végre itthon, mint az azt megelőző évben. A magyarországi bolti kártyás vásárlásoknak 40 százaléka történt egyetlen érintéssel 2015 utolsó negyedévében, míg egész Európában 13 százalék volt az ilyen típusú fizetések aránya.

A MasterCard friss adatai szerint 121 százalékkal több bankkártyát, mobiltelefont és egyéb eszközt használtak egyérintéses fizetésre Európában 2015-ben, mint az azt megelőző évben, míg Magyarországon 81 százalékos volt a növekedés ezen a téren.  A MasterCard és Maestro egyérintéses kártyákkal és eszközökkel végrehajtott tranzakciók értékében is jelentős – Európában 183 százalékos, Magyarországon pedig 191 százalékos – bővülés volt megfigyelhető.

Folytatódott az egyérintéses fizetési funkcióval ellátott kártyák és eszközök számának növekedése is: 2015 végén Európában 50 százalékkal, Magyarországon 35 százalékkal több ilyen plasztik és fizetőeszköz volt forgalomban, mint az előző évben. Hazánkban az egyérintéses tranzakciók átlagos összege 2015 utolsó negyedévében 15,03 dollár, vagyis körülbelül 4 200 forint volt, ami nagyságrendileg megfelel az európai átlagnak (15,34 dollár).

A kereskedők is igazodtak a trendhez: 2015-ben 72 százalékos növekedés volt megfigyelhető az európai kereskedői elfogadóhelyek számában 2014-hez képest. Magyarországon is számottevően, 24 százalékkal bővült az ilyen típusú kártyákat elfogadó kereskedők száma. A MasterCard becslései szerint világszerte több mint négymillió kereskedelmi elfogadóhelyen lehet használni az egyérintéses kártyákat és eszközöket.

Azóta történt

Előzmények