Hajtóvadászat a kormányzatot kompromittáló adatok kiszivárogtatója ellen

A bajor rendőrség szeptember 11-én hajnalban rajtaütésszerű házkutatást tartott Ralph Hunderlachnál, a német kalózpárt, a Piratenpartei szóvivőjénél, ugyanakkor a párt egy másik tagjánál lefoglaltak egy szervert – tudósított a Frankfurter Rundschau.

Az akciót az ügyben megszólalók többsége megfélemlítésnek, illetve megtorlásnak tartja, mivel a Piratenpartei az év elején nyilvánosságra hozott egy olyan, a bajor igazságügyi minisztériumból származó dokumentumot, amely azt bizonyítja, hogy a tartományi kormányzat egy saját készítésű trójai programmal kísérli meg a Skype-beszélgetések lehallgatását.

Az eset nagy port vert fel, hiszen Németországban még mindig napirenden van a belügyminiszter, Wolfgang Schäuble által készített javaslat, mely viszonylag szabadon engedné meg az állami szerveknek, hogy lehallgatatást biztosító, illetve a gépek tartalmát átvizsgáló trójai programokat telepítsenek az állampolgárok számítógépeire, ám ezt a javaslatot egyelőre még nem sikerült a Bundestagban megszavaztatni, sőt a német alkotmánybíróság azon tartományok gyakorlatát, ahol korábban alkalmaztak ilyet, törvénytelennek, súlyosan alkotmánysértőnek találta.

Bundestrojaner

A minisztériumból kiszivárgott dokumentumot a kormányzat szerint törvénytelenül szerezték meg, s a rendőrség keresi azt, aki az iratokat átadta a Piratenpartei képviselőinek, és a házkutatást is ezzel indokolták. Sokat remélnek a lefoglalt szerver tartalmának átvizsgálásától is, de a kalózok szerint ennek adatai úgy vannak titkosítva, hogy roppant alacsony annak a valószínűsége, hogy a rendőrök hozzáférjenek a tartalmához.

Az eset kapcsán Andreas Popp, a bajor kalózpárt elnöke felháborodásának adott hangot, mivel szerinte egy bátor polgár megszerzett egy olyan dokumentumot, mely a kormányzat alkotmánysértő tevékenységét bizonyítja, s most ezt az embert mint bűnözőt üldözik.

Azóta történt

Előzmények