Az utcán wifizett, elkobozták a laptopját

Az éppen ott szolgálatot teljesítő járőr elkobozta egy férfi laptopját, mivel az a település – az alaszkai Palmer – közkönyvtárának vezeték nélküli internet-hozzáférését használta, záróra után. Az esetről vázlatosan beszámoló AP hírügynökség tudósítása szerint a 21 éves Brian Tanner online játékot játszott noteszgépén a könyvtár épülete előtt parkoló autójában, amikor a rendőr megkérdezte tőle, hogy mit csinál ott. Miután kiderült, hogy az intézmény védtelenül és bekapcsolva hagyott wifihálózatát használva internetezik, a járőr elzavarta.

Ám Tanner másnap ismét ott ingyennetezett, ezért a rendőr – arra hivatkozva, hogy ellenőrzi, mit töltött le – elkobozta a noteszgépét. Mint később kiderült, a férfi szokása mások nem védett wifikapcsolatait megcsapolva internetezni, és mivel emiatt rendszeresen parkolt magánterületen, a rendőrség már többször zavarta el a környék házai elől. Tanner ezt követően talált rá a könyvtár teljesen védtelen hálózatára és közterületnek számító előterére.

Az eset érdekessége, hogy a laptopot elkobzó rendőrnek fogalma sem volt arról, hogy a potyanetező törvénysértést követett-e el, vagy sem. Mint a hírügynökségnek elmondta: majd konzultálnak a könyvtár illetékeseivel a hálózat használatának szabályairól, és csak aztán döntenek arról, hogy eljárást indítanak-e Tanner ellen, akinek egyébként van otthon is számítógépe, de a szülei – akikkel együtt él – este 9 után nem engedik a közelébe, mivel játékfüggő. És minthogy a könyvtár igazgatója éppen elutazott, Tanner most legalább egy hétig kénytelen nélkülözni a noteszgépét.

A szomszéd wifijének használata miatt Szingapúrban nemrég közmunkára ítéltek egy tinédzsert, de az ázsiai városállamban törvény tiltja – és akár 3 évnyi börtönnel szankcionálja – a potyainternetezést. Az Egyesült Államokban azonban egyelőre nem született szabályozás az ilyen esetekre, noha néhány állam – köztük Kalifornia és a New York – kötelezné a hálózatieszköz-gyártókat arra, hogy figyelmeztessék a vásárlókat a különféle védelmi megoldások aktiválására.

Azóta történt

Előzmények