Álom marad a közpénzből kiépített városi wifi

A dublini városi tanács a múlt héten elvetette az ír fővárost lefedő ingyenes wifihálózat kiépítésének tervét, amelyet egy évvel ezelőtt még lelkesen karolt fel. A döntést most azzal indokolták, hogy az elmúlt időszakban – miközben a projekt részleteinek kidolgozása folyt – lényegesen megváltoztak a körülmények. Többek között felmerült, hogy a terv ütközne az Európai Unió állami támogatásokra vonatkozó törvényeivel, és az üzemeltetés gazdaságosságát sem látták biztosítva. A hálózat kiépítésének költségeit 27 millió euróra becsülték.

#01 workingman by moaan
Fotó: #01 workingman by moaan (Flickr)

Az eredeti javaslatot előterjesztő ír Munkáspárt most azzal vádolja az önkormányzatot, hogy az valójában a szolgáltatók nyomására döntött a projekt leállításáról. A város szerint viszont az Európai Bizottság egy tavalyi állásfoglalása írta felül az eredeti elképzeléseket. Május végén a versenyügyi biztos rendre utasította a több millió euróból városi ingyennetet tervező prágai honatyákat, és nyilvánvalóvá tette: teljes internet-hozzáférést nem, csupán a közszolgáltatások igénybevételének lehetőségét lehet biztosítani állami pénzen, máskülönben sérül a verseny. „A széles sávú hálózatok kiépítése elsősorban a magánvállalatok dolga” – fogalmazott akkor Neelie Kroes.

Dublin viszont ilyen feltételek mellett nem látja működtethetőnek a projektet. A városi ingyenwifiből tehát nem lesz semmi, de legalább egyes kerületekben – ahol hiányzik vagy nem kielégítő a széles sávú infrastruktúra – kipróbálják a rendszert.

Budapesti álom

Budapesten ugyancsak évek óta napirenden van a teljes várost lefedő vezeték nélküli ingyeninternet elindítása, de a tender kiírása és a megvalósítás késik. Pedig a fővárosi projekt eleve nem álmodott teljes internet-hozzáférést a lakosok számára: az önkormányzati tulajdonban lévő lámpaoszlopokra szerelt eszközökkel működtetni tervezett hálózatot elsősorban elektronikus ügyintézésre és a közérdekű információs oldalak böngészésére lehetne használni. De még így is sok a kérdőjel. Amint a Hvg Háló decemberi számának erről szóló írásában megszólaltatott szakértő mondja: nem világos, hogy egyáltalán szükség van-e egy mindenhol elérhető hálózatra, miközben vajmi kevés az esély arra, hogy egy ilyen nagyságrendű beruházás valaha is megtérül.

Azóta történt

Előzmények