Francba a titkosítással, fesd ki inkább a szobádat!


Védelmi eszköz

Nem új az a szellemes technológia, mellyel a biztonsági szempontból sérülékeny vezeték nélküli, wifihálózatok feltörés vagy illetéktelen használat elleni védelmére dolgoztak ki. A terminal.hu már 2004-ben hírt adott egy fejlesztésről, amelyik a titkosítás helyett az árnyékolást látta megoldásnak – igaz, akkor még tapétában kívánták elhelyezni azokat a paneleket, amelyek az árnyékolást biztosítják. Az eljárás azóta sokat fejlődött, s a gyártást és fejlesztést felvállaló cég, az EM–SEC egy sikeres, demonstratív teszt után a múlt hónapban már elkezdte a kereskedelmi kampányt is, s most úgy tűnik, az eddig echte amerikai fejlesztésnek számító „csoda” kilépett a világpiacra – nyilván meg kell térülnie a hosszú éveken át befektetett millióknak, hiszen jelenleg csak az amerikai vállalatok juthatnak hozzá –, s hamarosan megérkezhet Európába is.

Az eljárás lényege, hogy kifejlesztettek egy olyan festéket (EM-SEC Coating System), amelyet szinte bármilyen felületre fel lehet vinni, falra, padlóra stb. Az egyik nagy trükk az, hogy nem tökéletes Faraday-kalitkaként viselkedik, mivel csakis a wifi jeleket blokkolja, a mobiltelefont és a rádiójeleket nem. A termék komolyságára jellemző, hogy az amerikai hadsereg tesztelte sikerrel, s az Egyesült Államok egyes kormányhivatalaiban már alkalmazzák. (Igaz, ahogyan a vnunet megjegyezte, egyelőre még csak bézs árnyalatban kapható – tehát van még mit fejleszteni…)

Mindenesetre már folynak a tárgyalások arról, hogy a cég az Egyesült Királyságban is forgalomba hozná termékét, de ehhez még az USA állami szerveinek lesz egy-két szavuk, amíg meghatározzák az export pontos feltételeit.

Ha mindez tényleg olyan jó, akkor új szakma születik: a szobafestő-informatikus.

Azóta történt

Előzmények