Az Opera 11 már támogatni fogja a kiterjesztéseket

Igen komoly bejelentésnek szánta az Opera Software a ma kiadott hírt, mely szerint a böngésző következő verziója támogatni fogja a főként a Firefoxból, de más szoftverekből is ismerős kiterjesztéseket, vagyis olyan miniprogramokat, melyeket a felhasználó a speciális igényei kielégítésére telepíthet a böngészőhöz.

Mivel az Opera 11-nek még az alfájára, az első fejlesztői verziójára is várni kell, ezért csak a koncepcióról beszámoló tudósításra alapozhatjuk információinkat. A bejelentés szerint az Operánál a szabványosságot és a biztonságosságot tartják első rendű szempontnak, ezért nem is nyílik a külső fejlesztők előtt akkora kapu, mint például a Firefoxnál: elvárás a nyílt szabványok (HTML5, CSS, JavaScript) alkalmazása, és minden esetben a W3C widgetekre vonatkozó előírásai a mérvadóak. Egyebekben a kiterjesztések, a funkcióbővítő programok igen hasonlóan működnek majd, mint a már ismertek.

Az első, tesztelhető kiegészítők akkor lesznek elérhetőek, amikor az Opera 11 alfája letölthető lesz, az ígéretek szerint hamarosan.

További részletek és linkek a Magyar Opera oldalán találhatóak.

Azóta történt

Előzmények

  • Megjelent az Opera Mini 5.1

    A gyártó az új kiadás telepítését gyengébb hardverrel rendelkező mobilokra ajánlja.

  • Engedett az Operának az Apple

    Talán a jobb minőség miatt, talán a legutóbbi korlátozásokat követő felháborodást csillapítandó, de az Opera Mini megérkezett az iPhone-ra.

  • Leteszteltük az Opera 10 bétáját

    A napokban jelent meg a norvég böngésző legfrissebb változata, az Opera 10 béta. A cikkben bemutatjuk az újdonságokat, szubjektív észrevételekkel és háttér-információkkal vegyítve. Lássuk, mit várhatunk majd az új verziótól!