Az internet zsivaja

(Tihanyi blog) Tegnap hangsúlyozottan outsiderként beszélt az Internet Hungaryn Hankiss Elemér is. A szociológus csöppet konfúz, de szórakoztató előadásában azt hangsúlyozta, hogy az internet információtömegében ma még hiányoznak azok a tájékozódási pontok, locusok, amelyek rendezik, összegyűjtik a tudást. Régen voltak kulturális-spirituális szűrők – mint az iskolák, kolostorok, könyvtárak vagy éppen a család –, melyek segítettek az embernek eligazodni az információk tömegében, útmutatást adtak számára, választ a kérdéseire. Az interneten is vannak ilyenek, de ezek ma még javarészt használhatatlanok – mondta.

Ezért nehéz megtalálni a lényeges, számunkra releváns információkat. Keressünk rá például a Google-ben az „igazság” és a „szabadság” fogalmakra – hozott példákat –, és rengeteg irreleváns találattal szembesülünk. A hálón sok az információ, de egyelőre anarchia van. „Mint eszköz az internet fantasztikus, csak kicsit béna még. Maguk a programozók, csinálják meg” – szólt ki a közönséghez.

Ma még túl nagy a háttérzaj, a zsivaj. „Le kell csendesednie az internetnek. Én nem tudom, hogy kell elérni ezt, majd önök kitalálják. A száját be kellene fogni, hogy néha a csend is uralkodjék a világában” – magyarázta.

Azóta történt

Előzmények