Lenyomja-e a mobilnet a vezetékest?

(Tihanyi blog) Ma délelőtt az Internet Hungary mobilnetes kerekasztalán a szolgáltatók képviselői és szakértők a vezetékes és a mobilinternet harcáról, viszonyáról és lehetőségeiről próbáltak meg beszélgetni, de ebben látványosan akadályozta őket a moderátorként elképesztően színvonaltalan teljesítményt nyújtó, klubrádiós Vicsek Ferenc. Az mindenesetre kiderült, hogy a szolgáltatók nagyon messzire nem látnak előre: mindegyik olyan jövőt képzel el, amelyben saját, meglévő üzleti modelljét problémamentesen viheti tovább, mintha a mobilinternet egyáltalán nem hozna paradigmaváltást.

Hirdetés

A Vodafone ennek megfelelően abban hisz, hogy a 3G és az azt követő mobil adatátviteli technológiák ugyanúgy dominánssá válnak majd az internetelérések piacán, mint ahogy a mobiltelefon azzá vált a hangátviteli piacon. Csak míg a telefonálás esetében a vezetékes háttérbe szorulása hosszú idő, 15 év alatt ment végbe, a mobilnet néhány éven belül meghatározóvá válik – mondta Beck György vezérigazgató. Aki szerint egyébként a mobilnetes piacon nagyjából azonos a három hazai szolgáltató részesedése, azaz messze mások az arányok, mint a hangpiacon. Ezt a GKIeNET saját felmérésére hivatkozva vitatta volna, de az elemzőcég képviselője nem kapott szót.

A vezetékes piacon érdekelt Invitel képviselője inkább arról beszélt, hogy a legnagyobb bevétel a vállalati piacon realizálható, ott pedig igen mások az igények, mint a lakossági piacon, és még mindig a vezetékes hozzáférés dominál. Zsembery György szavaiból úgy tűnt, mintha a cég homokba dugná a fejét, és nem venne tudomást a mobilinternet terjedéséről, bár mintha homályosan utalt volna a szóvivő arra, hogy terveznek kombinált, mobil- és vezetékes hozzáférést biztosító csomagokat is bevezetni, mert szerintük ez a jó stratégia.

A mindkét piacon érdekelt Magyar Telekom szintén a saját szája íze szerint értelmezi a kérdést. Császár Zoltán szerint a két technológia nem harcol egymással, hanem egymás mellett fog élni, és a felhasználás dönti majd el, hogy az előfizetők melyiket használják. A televízió – mondta – például még hosszú időn át a vezetékes technológiához fog kötődni, míg a hangátvitel egyértelműen mobil lesz. Az internetszolgáltatás az a terület, ahol párhuzamosan él majd a két megoldás. A cég ezért mindkét technológia fejlesztésébe komoly pénzeket öl a közeljövőben.

Császár szerint tehát egyáltalán nem egyértelmű, hogy a mobilinternet is ugyanolyan utat jár majd be, mint a mobiltelefonálás. Jó példa a két technológia együttélésére az iPhone, amely út közben a mobilhálózaton bonyolítja az adatforgalmat, otthon viszont a vezetékes internetre kapcsolt routeren keresztül – azaz magában a készülékben valósul meg a konvergencia.

Az NHH képviselője, Ludányi Edgár viszont inkább hajlott a felé a forgatókönyv felé, amely szerint a mobilnet idővel hasonlóan domináns lesz az internetszolgáltatások között, mint ma a mobiltelefon a hangátvitelben. Jelenleg nagyjából 10 százaléka a mobil-előfizetések száma a vezetékesekének, de fél-egy éven belül eldöntik az előfizetők, hogy kiegészítő vagy helyettesítő szolgáltatás lesz-e a mobil, és akkor eldől a technológia jövője. Valószínűleg öt év alatt nagyon erős helyettesítő eszköz lesz a 3G, és hasonló utat jár be, mint a hangszolgáltatás, de annál gyorsabban – mondta.

Azóta történt

Előzmények