Az első félévben kifizetheti a Matáv a Telekom Montenegrót

Már a második félévtől konszolidálhatja a Matáv a Telekom Montenegrót, miután a társaság bízik benne, hogy a kizárólagos tárgyalások lezárulta után az első félévben lezárhatja a tranzakciót. A Matáv hitelből vásárol, de az osztalékpolitikája nem változik.

A montenegrói kormány privatizációs tanácsa a Matávval kezd kizárólagos tárgyalásokat a Telekom Crne Gore AD (TCG) megvásárlásáról – tette közzé tegnap a magyar társaság. A montenegrói kormány 51,12 százalékos részesedéséért a Matáv 114 millió eurót fizet, majd ajánlatot tesz a 48,88 százaléknyi kisebbségi részvényesnek is, ami további 51 milliót emészthet fel. Így a montenegrói távközlési cég legfeljebb 165 millió eurójába kerül majd.

Straub Elek elnök-vezérigazgató üdvözölte a montenegrói kormány döntését, amely – mint mondta – a Matáv nemzetközi stratégiai befektetőként felmutatott tapasztalatának és teljesítményének elismerése. Straub szerint a tranzakció lehetővé teszi, hogy a társaság középtávú stratégiai céljainak megfelelő növekedési lehetőséget biztosítson.

A vásárlást döntő részben hitelből fogják finanszírozni, ami átmenetileg növeli a Matáv eladósodottságát, de a társaság osztalékpolitikája nem változik emiatt. A pénzügyi zárás várhatóan még az első félévben megtörténik. A Matáv csak később, a végleges megállapodások aláírása után hozza nyilvánosságra a tranzakció további részleteit, illetve azt, hogy milyen kötelezettségeket vállalt.

Branko Vujovic, a külföldi befektetésekért is felelős montenegrói kormányügynökség igazgatója egy lapinterjúban kijelentette, a kormány nem fog elállni az általa korábban szabott feltételektől, így továbbra is kiemelt figyelmet fordítanak a TCG-nél végrehajtandó szociális programra és a távközlési törvény tiszteletben tartására. Emellett úgy vélte, a tárgyalás a Matávval nehéz lesz, de sikeres.

A TCG integrált (vezetékes-, mobil- és internetüzletággal rendelkező) távközlési társaság, összesített árbevétele 2003-ban 92,4 millió euró, EBITDA-ja pedig 34,4 millió euró volt, vagyis a Matáv a régióban elfogadott 5-6-os értékhez közel, az EBITDA 4,8-szeresén vásárol be Montenegróban. A cégcsoport eladósodottsága (nettó adósság/nettó adósság + saját tőke + kisebbségi részesedések) 11 százalék volt 2003 végén, s mintegy 1300 alkalmazottja volt.

A TCG mintegy 191 ezer vezetékes vonallal rendelkezett 2003 végén, ami 28 százalékos vonalsűrűségnek és alkalmazottanként mintegy 160 vonalnak felel meg. A vezetékes üzletág 72,1 millió euró bevételt és 31,6 százalékos EBITDA-rátát ért el. A csoport mobilüzletága, a Monet az ország második mobilszolgáltatója növekvő – 2003-ban 42 százalékos – piaci részesedéssel. A Monet EBITDA-rátája 37,1 százalék volt. Az internetüzletág, az Internet CG gyorsan növekvő internetszolgáltató, amely az erősödő verseny ellenére megőrizte domináns pozícióját az 5,7 százalékos ellátottságú piacon. Az Internet CG bevétele 2,3 millió euró, EBITDA-rátája 30 százalék volt 2003-ban.

A négy év kényszerű kihagyást követő újabb balkáni siker mindenképpen pozitív a Matáv megítélése szempontjából, de a TCG méretei miatt – a Matáv árbevétele adott időszakban 25-ször, EBITDA-ja pedig 29-szer nagyobb volt, mint annak – még a növekedési kilátásokat figyelembe véve is csak jelzésértékű lehet a következő, jelentősebb célpontok megjelenése előtt.

Azóta történt

Előzmények