FlexFon: újabb szereplő a távközlési piacon

Újabb szolgáltatóval bővül a hazai vezetékes telefonszolgáltatók piaca. A FlexFon, hasonlóan a Tele2-höz, a helyi koncessziós társaságok hálózatát kívánja használni, igaz, jelenleg csak a Matáv rendszerén érhető el.

A Matáv egyes csomagjaiban alkalmazottaknál, sőt az Tele2 árainál is olcsóbbal kívánja magához csalogatni az ügyfeleket a tavaly alapított, de igazi üzleti vállalkozásba most kezdő, a német InnoFlex tulajdonában lévő FlexFon Kft. – jelentette be Hámori Gábor, a magyar vállalkozás ügyvezető igazgatója pénteki sajtótájékoztatóján. A FlexFon szolgáltatása abban hasonlít a Tele2-éhez, hogy e cég sem rendelkezik önálló hálózattal, tevékenysége során a Matáv szabad kapacitását veszi igénybe, azt értékesíti.

Az InnoFlex AG indulásának évében, 1999-ben 5 millió euró feletti forgalmat ért el, majd 2000-ben ezt megduplázták, 2001-ben pedig megkezdték a nemzetközi terjeszkedést, aminek eredményeként ma már nyolc országban vannak jelen.

A vállalat szolgáltatása a Matáv-területeken vehető igénybe, s például a helyi hívások tarifája csúcsidőben bruttó 7,90 forinttól kezdődik, azon kívül 5,50 forinttól érhető el – a cég különböző tarifacsomagokat kínál, s külön díjcsomagot képeztek az üzleti ügyfeleknek –, míg a Tele2-é 10,50 és 4,90 forinttól vehető igénybe. A Matáv Bázis Plusz tarifacsomagban 11,10 és 5,55 forint a percdíj. A cég szolgáltatása azonban meghatározott havi forgalom esetén vehető igénybe, a minimum csomagnál ez például 735 forint. Emellett, hasonlóan a Tele2-höz, kapcsolásonként 4 forintot még felszámol. (Ilyen kapcsolási díj nem minden Matáv-csomagban szerepel). Abban is megegyezik a FlexFon és a Tele2 szolgáltatása, hogy mindkét esetben elő kell fizetni a helyi szolgáltatónál, amely a havi díjat számlázza – a FlexFon esetében ez még csak a Matávot jelenti, a Tele2-nél már más helyi koncessziós társaságok is szóba jöhetnek. A havi forgalmi díjat viszont mindkét esetben a cég számlázza ki az ügyfeleknek. A szolgáltatás megrendelése után további ötezer forintot kell kifizetni azért, hogy a Matáv átállítsa a rendszert, vagyis ezt követően már minden hívás a FlexFon "rendszerén" bonyolódik le, azaz a hívások előtt nem kell beütni semmilyen számot. A FlexFon mindezeken túl széles sávú internet-, illetve internetes áruház-szolgáltatást is kínál.

Az említetteken túl abban is hasonlít a német hátterű cég és a Tele2 működése, hogy csupán néhány főt foglalkoztatnak, szemben a hagyományos távközlési társaságokkal. Az értékesítési stratégia viszont teljesen különbözik a két cégnél, e társaság ugyanis a különböző médiakampányok helyett a direkt marketingre építi üzletét, vagyis a cég ügyfelei verbuválhatnak újabb előfizetőket, s ezért az ügynökök például a megszerzett ügyfél forgalmából részesülnek. Hámori beszámolt arról, hogy jelenleg körülbelül 5700 ilyen ügynökük van s a cég előfizetőinek száma az év végéig elérheti a százezret. A cégvezető jelezte, hogy terveik szerint a jogszabályi lehetőségek megnyílása után, 2007-től bekapcsolódnak a villamosáram-kereskedelembe is.

  • Kapcsolódó cégek:
  • Tele2

Azóta történt

Előzmények