Az aukcióhoz nem passzol a Skype

John Donahoe
John Donahoe

Az Ebay szabadulni akar a profiljába sehogyan sem illeszkedő Skype-tól. Az online aukciósház tegnap jelentette be, hogy várhatóan jövőre tőzsdére viszi az internetes telefonálás tömeges elterjedésében kulcsszerepet játszó, több észak-európai ország koprodukciójában működtetett cégből lett üzletágat. Van, aki azt mondja: a tőzsdei bevezetés kihirdetése egyenértékű az „eladó” tábla kihelyezésével.

A Skype-ért összesen körülbelül 3,1 milliárd dollárt fizetett az Ebay, 2,6 milliárdot a felvásárláskor, 2005-ben, félmilliárdot pedig – az eredeti szerződésben szereplő, teljesítményfüggő vételáropcióként – két évvel később. John Donahoe, aki alig több mint egy éve irányítja az aukciós oldalt és a PayPalt üzemeltető vállalatot, már többször beszélt arról, hogy profilidegensége miatt folyamatosan napirenden van a pénzügyileg egyébként remekül teljesítő divízió eladása. „Azt gondoljuk, hogy a Skype számára az önálló tőzsdei társaságként való működés a legideálisabb” – nyilatkozta most.

Jól értesült források azonban úgy tudják, az Ebay nem feltétlenül erőltetné a tőzsdei bevezetést, ha feltűnne a láthatáron egy gáláns vevő. A Skype-ot kitaláló svéd Niklas Zennström és a dán Janus Friis lapértesülések szerint magántőketársaságok bevonásával igyekszik előteremteni a pénzt az üzletág kivásárlására, de az érdeklődők között felmerült a Microsoft és a Google neve is.

Az Ebay tagadja, hogy vevőcsalogatóként kellene értelmezni a mostani bejelentést. „Nem vevőket akarunk fogni, a célunk a tőzsdei bevezetés” – nyilatkozta a cég szóvivője. Alan Marks a Reuters-nek elmondta, hogy a gazdasági helyzettől függ az IPO pontos dátuma, de a terv most az, hogy 2010 első félévében sor kerül rá. Szakértők szerint azonban legalábbis bizonytalan, hogy jövő ilyenkor jobbak lesznek piaci feltételek.

A Skype-ot 2003-ban alapította Zennström és Friis, az egyik legnépszerűbb fájlcserélő alkalmazást, a KaZaA-t megálmodó duó. A VoIP (Voice over Internet Protocol) beszélgetéseket biztosító szoftver időközben rendkívüli népszerűségre tett szert, ma már több mint 400 millió regisztrált felhasználója van. Sikerét és ismertségét nagyrészt elsőségének köszönheti. A cégeladás csinos profitot hozott a két alapítónak és az induló tőkét biztosító kockázatitőke-befektetőknek, akik állítólag mindössze 20 millió dollárt feccöltek a bizniszbe.

  • Kapcsolódó cégek:
  • eBay

Azóta történt

Előzmények