Megszűnhet a Skype

Niklas Zennström
Niklas Zennström

Az Ebay régóta szabadulni szeretne az üzleti profiljától idegen, ugyanakkor egyre javuló pénzügyi teljesítményt nyújtó, a legutóbbi negyedévben az anyacégnek 170 millió dollár árbevételt termelő Skype-tól. A lehetséges forgatókönyvek között az üzletág eladása és a tőzsdei bevezetés is szerepel, de egy, az utóbbi hónapokban kibontakozó váratlan fordulat boríthat minden korábbi tervet.

Hirdetés

Az internetes aukciósház legutóbbi, az amerikai Értékpapír- és Tőzsdefelügyelethez (SEC) benyújtott közzétételéből ugyanis kiderül: egy licencvita miatt veszélybe kerülhet a rendkívül népszerű, több mint 480 millió regisztrált felhasználóval rendelkező VoIP- és üzenetküldő alkalmazás jövője. Eddig nem volt közismert, de az Ebay nem jutott hozzá minden, a kliens működését biztosító technológiához akkor, amikor 2005-ben körülbelül 3,1 milliárd dollárért megvásárolta a több észak-európai ország koprodukciójában működtetett Skype-ot.

A céget 2003-ban alapította a svéd Niklas Zennström és a dán Janus Friis, az egyik legnépszerűbb fájlcserélő alkalmazást, a KaZaA-t megálmodó duó. De Zennström két évvel korábban életre hívott egy másik vállalkozást is, amelybe kimentette a KaZaA és a későbbi Skype alapinfrastruktúráját biztosító peer-to-peer kommunikációs technológiát, és a mai napig ez a cég, a Joltid Ltd. rendelkezik a protokoll szabadalmaival és jogaival.

Az Ebay is a Joltidtól licenceli a technológiát, de idén márciusban a felek között vita alakult ki. A Joltid szerződésszegéssel vádolta meg az aukciósházat, és kilátásba helyezte a licencszerződés felmondását. A felek végül bíróság elé vitték az ügyet, amelynek tárgyalását 2010 júniusára tűzték ki. Mivel a jogi huzavona kimenetel kétséges, az Ebay egy saját peer-to-peer megoldás fejlesztésébe kezdett, hogy egy esetleges kedvezőtlen bírósági döntés esetén is biztosíthassa a Skype fennmaradását.

Ám amint a közzétételben írják: nincs garancia arra, hogy az alternatív szoftver „mindenképpen költséges” kifejlesztése sikeres lesz. „Ha a Skype a perben elveszíti a jogot a Joltid szoftverének használatára, illetve ha az alternatív szoftver nem áll majd rendelkezésre, az a Skype-ot súlyosan és kedvezőtlenül érintené, és a Skype folyamatos működtetése a jelenlegi formában valószínűleg nem lenne biztosítható” – vázolja fel a pesszimista forgatókönyvet a dokumentum. Azaz: ha a vitát nem sikerül rendezni, a Skype nem működhet tovább.

„Nem változtak a terveink, továbbra is le akarjuk választani a Skype-ot. A perrel kapcsolatban pedig nincs több közölnivalónk, mint amit a 10-Q közzétételben írunk” – nyilatkozta az Ebay szóvivője a hírt először közlő Bloomberg-nek.

  • Kapcsolódó cégek:
  • eBay

Azóta történt

Előzmények