Helyreigazítás az Artisjus és a szalagavatók ügyében

Szerkesztőségünk a tegnap megjelent blog kapcsán ma délelőtt az alábbi levelet kapta Szinger Andrástól, az Artisjus főigazgatójától:

***

Tisztelt Dajkó Pál úr!

Az [origo] cikke alapján, megszólalási lehetőségünk nélkül írt cikkükkel kapcsolatban tájékoztatásul küldöm Önnek az [origo]-nak a tegnapi napon megküldött helyreigazítási kérelmünket, amelyből – sok csúsztatás helyretétele mellett – kiderül például az is, hogy az Önök által is átvett, negatív hangulaltkeltésre kiválóan alkalmas alábbi félkövér szövegrész nem szerepel kolléganőm [origo]-nak megküldött és leközlésre jóváhagyott nyilatkozatában:

„Filák Mária, az Artisjus Műsor-engedélyezési Főosztályának vezetője szerint az ünnepély addig zajlik, amíg a diákokra szalagot tűznek, utána táncmulatság kezdődik: „mi ezt a jogértelmezést használjuk, én így alkalmazom a törvényt” nyilatkozta a hivatalnok az origo.hu-nak.”

Mivel ez ténykérdés, kérem, hogy ezt jelezve helyesbítsék a cikket.

Amennyiben pedig az ügyben szeretne valóban kiegyensúlyozott és tényszerű tájékoztatást adni az olvasóinak, ajánlom figyelmébe a témában közzétett közleményünket, mely a cikkének publikálásakor már elérhető volt közvetlenül honlapunk főoldalán.

Tisztelettel:

Dr. Szinger András
Főigazgató
artisjus

***

Mivel a blog témája egy, az origo.hu munkatársa által készített riport volt, ezért először megkerestük őket az ügyben. Az ottani szerkesztőség a helyesbítés mellett döntött, így természetesen mi is így teszünk, mostantól a javított változat szerepel az IT café oldalán.

Szerkesztőségi megjegyzések:

  • Az valóban ténykérdés, hogy a jóváhagyott nyilatkozatban nem szerepelt a kifogásolt mondat. Az origo.hu riportere valamilyen okból mégis leírta Filák Máriát idézve: „mi ezt a jogértelmezést használjuk, én így alkalmazom a törvényt”). Alighanem azért, mert a mondat szerepelt a jóváhagyás előtti nyilatkozatban, tehát az interjúalany valóban így gondolta. Ami azért elgondolkodtató.
  • Ha az inkriminált kijelentés mégsem szerepelt az e-mailes interjú jóváhagyott változatában – legalábbis a riporter állításán kívül sajnos nincs arra egyéb bizonyíték, hogy Filák Mária ilyesmit írt volna –, akkor is nyilvánvaló annak tartalmi igazsága: elegendő az ügyben azóta megszólaló iskolai vezetők nyilatkozataira felhívni a figyelmet, s ez esetben súlytalan az Artisjus érvelése („Tapasztalatunk szerint azon iskolák, akik bejelentették rendezvényüket, illetve az Artisjus felderítése alapján jogdíjfizetésre kötelezettek, a jogdíjat megfizetik. Egyetlen peres ügyünk sincs folyamatban ezen a területen.”), hiszen nem lenne épelméjű az a magyar iskolaigazgató, aki ezernyi más gondja mellett még azt is felvállalná, hogy egy ilyen ügyben újabb frontot nyisson.

Azóta történt

Előzmények

  • Mérsékelték a fájlmegosztó rekordbüntetését

    A csillagászati összegű bírságot a bíró túlzónak tartotta, de egyéb okok miatt mégsem a minimumot ítélte meg.

  • Az Artisjus válaszol 2.

    A szerzői jogdíjakról és a fájlcseréről szóló interjúnk kapcsán a fórumban felvetett kérdések második felére válaszol a jogvédő egyesület jogásza.