1981. április 27.

A Xerox PARC bevezeti a Bill English által fejlesztett új típusú egeret, mely már egy tömör golyót használt a fogaskerekek helyett, s bármilyen irányban tudott mozogni. A golyó mozgásait két, az egér belsejében elhelyezett tengely észlelte. Ez az eljárás lett végül a domináns, s átadta a múltnak Engelbart koncepcióját, mely szerint a felhasználó folyamatosan fogja az egeret az egyik kezével, míg a másikkal gépel.

mouse

Forrás: Wikipedia

mouse

Azóta történt

  • 1975. július 21.

    A Xerox Corporation, a számítástechnika egyik úttörő cége (Xero Alto Computer: Ethernet, grafikus felhasználói felület, egér) kilép a számítógépek piacáról, miután öt év alatt 264 millió dolláros veszteséget halmoztak fel, s a gyökerekhez visszatérve a sokszorosítási technológiák területén folytatták munkájukat.

Előzmények

  • 1984. április 24.

    Az Apple egy kiállításon bemutatta Apple IIc típusú, első kompakt számítógépét. Az ekkor kiállítot IIc-ben egy 1 MHz-es 65C02 processzor működött, 128 KB-os RAM-ot építettek bele, mely opcionálisan bővíthető volt 1 MB-ra. Fontos kiegészítői voltak az 5,25-ös floppymeghajtó és az egér.

  • 1925. január 30.

    Megszületett Douglas Engelbart amerikai feltaláló, akit ma elsősorban a számítógépes egér megalkotójaként ismerünk. Az 1963-ben kitalált beviteli eszköz, bár később rendkívüli karriert futott be, nem tette gazdaggá, mert a szabadalma még a PC-s forradalom nekilendülése előtt lejárt. Az első egeret fából készítette; az eszközben a mozgást két egymásra merőleges fémkorong forgása közvetítette.

  • Minden demók őse: az egér bemutatója egy 1968-as felvételen

    A számítástechnika egyik legfontosabb eszközének születésnapját egy archív film bemutatásával ünnepelték.

  • Egymilliárd egeret adott el a Logitech

    A svájci központú vállalat 23 év alatt hozta össze ezt a számot.