Repkednek az 5 millió eurós bírságok az Apple-nek

A holland trösztellenes hatóság harmadjára is kirótt egy 5 millió eurós bírságot az Apple-re, amiért nem működik együtt.

Többször is beszámoltunk már Hollandia és az Apple egyik legutóbbi ügyéről: a helyi hatóságok előírták a cupertinói cég számára, hogy a holland App Store-on belül, a randiappok fejlesztői használhassanak külsős fizetési rendszereket is.

Miközben azóta sem értik a szakemberek, hogy a döntés miért csak Hollandiára érvényes, miért csak a randiappok fejlesztőire terjesztették ki, addig az is nagy felháborodást okozott, hogy az Apple világosan közölte: az alternatív fizetési megoldások mellett is begyűjti a normál jutalékokat a fejlesztőktől (bár van némi kedvezmény, 30 helyett 27 százalékról van szó).

Szintén felháborodást okoz, hogy az Apple nem igazán működött eddig együtt a holland hatóságokkal, ezért a helyi trösztellenes egység harmadjára is kirótt egy 5 millió eurós bírságot az Apple-re. Az ACM január 15. óta heti 5-5 millió eurós büntetést szab ki az Apple-re, mivel akkor járt le a változtatások meglépéséig biztosított határidő. Az Apple bár többször közölte, hogy együttműködik a holland döntéssel, az ACM azt mondja, nem kaptak erről elegendő információt, csalódottak az Apple viselkedése és akciói miatt. A helyi bíróság szerint az Apple viselkedése megszegte a versenytörvényt. Az Apple 27 százalékos, mindenáron beszedett jutalékáról az ACM nem kívánt nyilatkozni.

Az Apple hasonló vádak miatt nagy nyomás alatt van az USA-ban, Dél-Koreában, de az EU-ban is.

Az Apple szerint az alternatív fizetési rendszerek biztonsági kockázatot jelentenek a felhasználók számára.

  • Kapcsolódó cégek:
  • Apple

Azóta történt

Előzmények