Kellemetlenséget okoztak a randiappok fejlesztői az Apple-nek Hollandiában

Az Apple az országban a randiappok fejlesztői számára kénytelen külsős fizetési megoldások elérését is biztosítani.

Gyakorlatilag a világ minden részén folyik a fejlesztők és a hatóságok jogi háborúja az Apple-lel szemben, az úgynevezett „Apple-adó” miatt, hiába érvel a cupertinói cég azzal, hogy ezzel a 15-30 százalékos bevétellel biztosítják az App Store működését és a rendszer biztonságát.

A fejlesztői oldal legújabb sikere, hogy a napokban a holland ACM hatóság úgy döntött: az Apple köteles a randiappok fejlesztői számára Hollandiában külsős fizetési megoldások elérését biztosítani. Ennek végrehajtását pedig külön ellenőrzi majd a piacfelügyelő hatóság: arra kíváncsiak, hogy eleget tesznek-e a versenytörvényeknek az Apple-nél.

Az Apple-nek január 15-ös határidővel írta elő a változtatást a hatóság, amely szerint az amerikai cég visszaélt piaci fölényével, amikor a randiappok fejlesztőit az Apple házon belüli fizetési rendszerének használatára kötelezte.

Az Apple mostanra már benyújtotta a terveit a hatóságnak, amely a fejlesztőkkel is tárgyal majd. A Tinder mögött álló Match Group és az Epic Games is üdvözölték korábban a holland döntést.

Érdekes módon a mostani döntés kizárólag Hollandiára és kizárólag a randiappokra érvényes. Az Apple fellebbez az ACM döntése ellen, addig is két újabb opcióval bővíti a fizetési szolgáltatásokat a holland App Store-ban lévő randiappok számára. Az Apple valamilyen jutalékot így is kér azonban a fejlesztőktől, ennek befizetésére ugyanakkor nincs garancia. Az Apple jelezte, a külsős fizetésekkel kapcsolatban nem tud majd segítséget nyújtani az esetleges károsultaknak.

  • Kapcsolódó cégek:
  • Apple

Azóta történt

Előzmények