Elégedetlenek a hollandok az Apple alkalmazásboltos változtatásaival

A holland hatóság szerint nem megy elég messzire az Apple, bár a mindenáron beszedendő jutalék miatt nincs kifogásuk.

Sokak értetlenül álltak nemrég a holland hatóság döntése előtt: az Apple köteles a randiappok fejlesztői számára a hollandiai App Store-ban külsős fizetési szolgáltatások elérhetőségét is biztosítani. Mi van a többi fejlesztővel? Mi van a többi EU-tagországgal? Ezekre nem kaptunk választ, azt viszont közölte az Apple, hogy olyan eszközöket fejleszt, amelyekkel a külsős rendszereken keresztüli fizetéseket is tudja követni, azok után a jutalékokat közvetlenül a fejlesztőktől vonja majd le, akkor is, ha nem az Apple fizetési rendszerét használják.

A holland hatóság most jelezte, nem elégedett az Apple terveivel. Egyrészt azért, mert az Apple a kért változtatásokat nem léptette még életbe, másrészt azért, mert nem megy elég messzire.

Az Apple több fronton is nehezíti a fejlesztők dolgát a tervezett változtatások kapcsán, ráadásul dönteniük kell az appon kívül ajánlott fizetési rendszerek és a külsős fizetési rendszerek között. A hollandok szerint ez nem vagy-vagy kérdés, minden lehetőséget biztosítani kell.

Emiatt 5 millió eurós bírságot szabott ki a holland ACM, év minden héten további 5 millióval nő a büntetés, amíg a hatóság nem elégedett (maximum 50 millió euróig).

A szakértők szerint érdekes dolog, hogy a holland hatóság nem kifogásolja, hogy az Apple akkor is levon 30 százalékot a fejlesztőktől, ha bármilyen más fizetési megoldást alkalmaznak. Azt nem tudni, hogy más országok milyen állásponton vannak.

  • Kapcsolódó cégek:
  • Apple

Azóta történt

Előzmények