Milyenek az iPhone-függők?

(Infobulvár) A Stanford Egyetemen készítettek egy felmérést, melyben azt vizsgálták, mennyire függenek tulajdonosaik kedvenc kütyüjüktől. A vizsgálat során 200 iPhone-t használó diákot kérdeztek meg, akiknek 70 százaléka kevesebb mint egy éve rendelkezik az okostelefonnal.

A legérdekesebb eredmény az lett, hogy milyen gyorsan válik nélkülözhetetlen tartozékká az iPhone. A tulajok közel 85 százaléka használja az eszközt óraként, 89 százalék pedig ébresztésre is. 75 százalékuk elismerte, hogy az iPhone az ágyában van, amikor elalszik, s 69 százalékuk mondta azt, hogy valószínűbben felejtik otthon a tárcájukat, mint a telefont. A függőséget értékelve (egy ötös skálán, ahol az ötös a teljes addikció) önbevallás alapján a hallgatók 10 százaléka teljes mértékben függő, 34 százalékuk is elengedhetetlennek érzi az iPhone-t (négyes érték), s csak hat százalékuk állította azt, hogy abszolút nem rabja a készüléknek (egyes érték).

iPhone
Forrás: sliconvalley.com

A megkérdezettek 15 százaléka véli úgy hogy az iPhone médiafüggővé tette őket, 30 százalékuk úgy tekint a szerkezetre, mely „ablak a világra”, 25 százalékuk szerint „veszélyesen vonzó” a telefon tudása, 41 százalékuk pedig tragédiának tekintené, ha elveszítené az iPhone-ját. Tanya Luhrmann, a Stanford antropológiaprofesszora azt nyilatkozta, hogy a legmeglepőbb az volt, hogy a kérdezett diákok többsége már szinte teste, elméje kiterjesztésének tartja okostelefonját, mely nemcsak a közösségi léthez kapcsolja őket, de jelentős része van identitásuk kialakításában is. Az is érdekes eredmény, hogy a tulajdonosok másképp kezelik az iPhone-jukat, mint más elektronikai eszközöket, gyakran élőlényként tekintenek rá, megszemélyesítik az eszközt: 3 százalékuk nem tűri, hogy más is megérintse, s ugyancsak három százaléknyian egyedi nevet adnak a kütyünek – mit több, 9 százalékuk elismerte, hogy megsimogatta már kedvességből, míg nyolc százalékuk bevallotta, hogy eszébe jutott már az, hogy az iPodja esetleg féltékeny az iPhone-jára.

Sokaknak okozott már gondot kapcsolataikban ez a ragaszkodás; hét százalék ismerte be, hogy baráti vagy egyéb kapcsolata azért szakadt meg, mert konfliktust okozott az, hogy túl sok időt tölt el az iPhone-nal (már egy szlengkifejezés is született erre: „iPhone-widow”, azaz „iPhone-özvegy”).

  • Kapcsolódó cégek:
  • Apple

Azóta történt

  • HP: a mi táblánk jobb az iPadnél

    A HP reklámháborút indított az Apple ellen, melyben a Flash-támogatást állítja a középpontba. Azt még nem tudni, mikor kerül piacra a vállalat internettáblája.

  • Az iPhone belemart a játékkonzol-piacba

    Amerikában a Sony PSP-t is megelőzte az eredetileg nem elsősorban játékra kitalált platform. És az iPad csak most jön.

  • Cseszd meg, Apple!

    A szakma megrökönyödéssel fogadta az Apple döntését, s az egyik Adobe-nak dolgozó szakember nem is kívánta moderálni véleményét.

  • Engedett az Operának az Apple

    Talán a jobb minőség miatt, talán a legutóbbi korlátozásokat követő felháborodást csillapítandó, de az Opera Mini megérkezett az iPhone-ra.

Előzmények