A Microsoft és az Oracle is pénzt akar az Androidból

A közelmúlt történései miatt irányult a figyelem arra, hogy az Android operációs rendszer hatalmas sikere a mobilos piacon beindította a „szokásos” mozgolódást: az iparági szereplők munkájának szoros összefonódása és a szabadalmi szabályozás hiányosságai már eddig is perek százainak indítását tették lehetővé, így az Androiddal kapcsolatban is folynak eljárások. A két legfontosabb szereplő most is világcég, az Oracle és a Microsoft, akik most igyekeznek hasznot húzni a Google rendszerének rohamos terjedéséből is. Az Oracle egyrészt a Java szabadalmai miatt perel, illetve – akárcsak a Microsoft – igyekszik a gyártókkal olyan licencszerződéseket kötni, melyek következtében az Androiddal árusított készülékek után rendszeres – és tekintélyes nagyságú – bevételhez juthatnak.

Ezekről a törekvésekről már az IT café oldalain is többször beszámoltunk, ám az elmúlt hetekben több fontos esemény is történt. Arról már korábban írtunk, hogy a Microsoft a tajvani HTC-től öt dollárt kap darabonként az androidos készülékek után, de a múlt héten a redmondi cég bejelentette, hogy 15 dolláros jutalékot kérnek a Samsungtól is minden egyes hasonló rendszerrel működő eladott termék után, illetve érkeztek hírek arról, hogy hasonló licencmegállapodásokat kötöttek kisebb gyártókkal is. Mindemellett a Microsoft az Android miatt pereli a Barnes & Noble-t, illetve a Motorolát is.

android

Az igazán súlyos pert az Oracle indította a Google ellen az Android állítólagos szabadalomsértései miatt még tavaly augusztusban, és a hírek szerint körülbelül 2,6 milliárd dolláros kártérítésre tartanak igényt. Ugyanakkor az Oracle is a Microsoft útját választotta, és ők is külön megegyezésekre törekednek a gyártókkal, akiktől a készülékek után darabonként 15-20 dollárt szeretnének kasszírozni. A két cég motivációi elemzők szerint némileg különböznek: az Oracle valószínűleg csakis jövedelemszerzésre hajt az általuk felvásárolt Sun szabadalmaira hivatkozva, míg a Microsoft fő célja feltehetően nem a bevételek növelése, hanem inkább a saját rendszerük, a Windows Phone 7 felé igyekeznek terelni a gyártókat.

Ezek a szabadalmi perek sajnálatos módon hozzátartoznak az IT-ipar természetes működéséhez, ám jelen esetben a rendszert fejlesztő Google úgy járt el, hogy a gyártók által használt Androiddal kapcsolatosan semmiféle felelősséget nem vállaltak szabadalmi ügyekben, így ezeket a küzdelmeket maguknak a gyártóknak kell lejátszaniuk. Épp ezért természetesen az a forgatókönyv is elképzelhető, hogy a gyártók nem vállalják tovább az „ingyenes” rendszer miatt adódó a plusz költségeket, és rákényszerítik a Google-t, hogy vegye ki ebből is a részét.

Azóta történt

Előzmények