Amerikában készül az almaporszívó

A szüreti munkák nem sokat változtak az elmúlt évszázadokban, de van aki szerint ideje volna. Automatikus almaszedés vákuummal.

A digitalizáció nem kerüli el a mezőgazdaságot sem. Intelligens locsolórendszerek és szenzorok a szőlőföldeken, csirkékre és tojásaikra vigyázó fejlesztések, tehenek internete, a lista egyre hosszabb.

Ebbe a sorba illeszkedik az amerikai Abundant Robotics ötlete is, a csapat egy olyan területhez nyúlna hozzá, ami évszázadok óta nem változott lényegesen: az almaszedést forradalmasítanák egy furcsa, porszívónak tűnő eszközzel.

A kistraktoron utazó automata robot megalkotásához a gépi látásnak és a jelfeldolgozásnak kellett sokat fejlődnie, ez a kulcsa ugyanis a sikeres műveletsornak. A rendszer felismeri az almát, odairányítja a vákuumcsövet, majd gyengéden leszakítja a gyümölcsöt a fáról.

A gyengédség kiemelten fontos, mert korábban is voltak almaszedésre alkalmas gépek, viszont azok károsították a fákat. Ezzel szemben az Abundant Robotics fejlesztése nem bántja a növényeket, sőt az alma sem sérül leszedés közben.

A fejlesztők azt mondják, a 2018-as szüret idejére véglegesíteni tudják majd a gépet, bár már a prototípus sem szerepel rosszul a teszteken. A csapat a mezőgazdasági munkák nehezebb feladatait bíznák robotokra, hogy az emberek többet törődhessenek a tervezéssel és az érdekesebb munkákkal.

Előzmények