Az idei borok okosabban készülnek: itt a Szőlő Internete

A szőlőföldeket figyelő szenzorok segítségével javítható a minőség és a terméshozam, a német kancellár is tátott szájjal ismerkedett a megoldással.

Hirdetés

Borászok életét könnyíti meg az Intel és a MyOmega közös fejlesztése, aminek már az idén megihatjuk a levét. A TracoVino a szőlőföldek napenergiával működő környezeti szenzora, a CeBiten Angela Merkel is megcsodálta a megoldást, viszont az IoT segítségével tökéletesített fürtökből készült borra még neki is várnia kell.

A kifejezetten bortermő vidékekre kitalált TracoVino a páratartalom, talajnedvesség, hőmérséklet, napsugárzás figyelése mellett a szőlőtőkék leveleinek nedvességtartamát, a talaj PH-értékét és tápanyagtartamát is monitorozza, a gazdák pedig minden releváns információt elérhetnek okostelefonjaikon, vagy az Intel felhőjén keresztül. Ha mindezt kombinálják az öntöző- és talajminőség-javító rendszerekkel, szinte már csak kapálni és metszeni kell kijárni a földekre.


(forrás: MyOmega, CeBit) [+]

A MyOmega System Technologies a valósidejű adathalmok és a rögzített információk segítségével a szőlő minőségét és várható mennyiségét is előre jelzi, illetve a permetezés optimális ideje mellett a betakarításban is segít. A német kancellárral együtt mi is nagyon várjuk az idei osztrák és német borokat, remélve hogy a technológia tényleg olyan hasznos mint amilyennek tűnik, és hamarosan szélesebb körben is alkalmazni kezdik.

Azóta történt

Előzmények