Az Amazon megállíthatatlan

Az Amazon tegnap jelentette be legutóbbi üzleti negyedévének eredményeit, melyek hatalmas meglepetést okoztak: a várt csökkenés helyett oly mértékben nőtt a profit, hogy a vállalat részvényeinek ára a tőzsdei zárás után a mai nyitási várakozásokat nézve 17 százalékkal ugrott meg, így, ha ez a jóslat helyesnek bizonyul, akkor az Amazon most már értékesebb lehet, mint „offline” versenytársa, a Wal-Mart, a világ legnagyobb kiskereskedelmi hálózata (a legutóbbi adatokkal számolva 265, illetve 234 milliárd dollár piaci kapitalizáció).

Amazon
[+]

Az eredmények valóban meglepőek és kiválóak, mivel az Amazon két negyedév óta folyamatosan veszteséget termelt, részvényára tavaly októberben a jelenleginek csak fele volt – igaz ehhez hozzájárult az, hogy nagy fejlesztési projekteket futtatnak, és a bizalmatlan befektetők egyre kevésbé bíztak abban, hogy ezek megérik a költségeket.

A mostani sikerhez jelentős mértékben hozzájárult az, hogy a vállalat kampánya (mellyel mind több fogyasztót szeretnének az előfizetés Prime szolgáltatásba bevonni) eredményesnek tűnik, folyamatosan emelkedik a prémium szolgáltatást választók száma.

De a növekedés legfőbb hajtóereje a felhőszolgáltatás, az Amazon Web Services (AWS) kiemelkedő sikere, amelyik több mint 80 százalékos növekedést produkált. Emellett jelentősen, 25,5 százalékkal tudták növelni a legfontosabb piacukon, az észak-amerikain az eladásokat.

Azóta történt

Előzmények