Csak öt dollár az Amazon árurendelő kütyüje

Ahogy pár hónapja az IT café is megírta, mivel március 31-én jelentették be, nagyon sokan április elsejei tréfának gondolták az Amazon új fejlesztését, a háztartás különféle helyeire felhelyezhető árurendelő nyomógombot (Dash Button), illetve a gomb mögött álló szolgáltatást.

A vállalat később megerősítette, hogy szó sincs viccről, és mostantól már nem csak meghívásos alapon lehet hozzájutni a kis kütyükhöz, hanem az Amazon Prime előfizetői mindannyian megvehetik őket, darabját öt dollárért.

Hogyan működik? Mminden egyes nyomógomb dedikált, és egy, az áruházban kapható termékhez van kapcsolva, így ha a felhasználó megnyomja, akkor a mögötte lévő szoftveres támogatásnak köszönhetően a gombnyomás árurendelést jelent: elfogyott a tej? megnyomjuk a „tej” gombot, és az alkalmazás az előre beállított mennyiséget azonnal megrendeli az Amazontól.

A Dash Buttont egyszerűen lehet felhelyezni, mint egy öntapadós fogast, rajta pedig grafika jelzi, hogy mely termékkel van összekötve. Használatához természetesen szükség van otthoni wifihálózatra, amelyik a gombokat és a vásárlást lebonyolító okostelefonos alkalmazást összeköti. A vásárlás így egyszerű: egy gombnyomás, és az előre beállított mennyiség hamarosan megérkezik. De épp az egyszerűség rejt kockázatokat, ezért az applikációba biztonsági funkciókat is beleépítettek: egyrészt fél órán belül bármelyik ilyen rendelés lemondható, másrészt ha netán egy buliban egy vicces kedvű vendég hússzor megnyom egy adott gombot, akkor azt a rendszer továbbra is csak egy megrendelésnek tekinti.

A már előre megfogalmazott kritikákra – pl. hogy akkor a háztartás tele lesz ilyen gombokkal? – az Amazon képviselője azt mondta, hogy egyrészt ez csak az első lépés, fejlesztik még a módszert, másrészt utalt arra, hogy az általuk ajánlott metódus nem az összes szükséges termékre van kitalálva, hanem a leggyakrabban használtakra, és így helye lesz a többi technológia mellett. Ráadásul mindez kiegészülhet azokkal a törekvésekkel, hogy egyes gyártók – pl. mosógép- vagy nyomtatógyártók – már készülnek olyan megoldásokkal, amikor a gép egy hasonló rendszerben automatikusan rendeli meg a mosóport, öblítőt vagy a festékpatront.

A megkötött szerződéseknek köszönhetően jelenleg 18 féle gomb kapható, mindegyik egy adott céghez van rendelve, de azon belül többnél is vannak választási lehetőségek, hogy pontosan melyik terméket, milyen minőségben rendelje meg a rendszer.

Azóta történt

Előzmények