A kkv-ügyfelek az it-piac bővülésének motorjai

Szakértők nem győzik hangsúlyozni, hogy manapság már a kkv-k sem lehetnek meg megfelelő vállalatirányítási rendszer nélkül, kevesebbet hallani azonban arról, milyen szempontok alapján, hogyan célszerű it-szállítót és -rendszert választaniuk.

A hazai ERP-piacnak a rendszerszállítók oldaláról ma még nagyon sok szereplője van, ám a következő években a világban elkezdődött konszolidáció minden bizonnyal itthon is tetten érhető lesz – állítják a szakértők. Ha a kizárólag pénzügy-számviteli funkciókat ellátó termékeket nem soroljuk az ERP (erőforrás-tervezési rendszerek) kategóriájába, még akkor is nagyon színes a képet kapunk. Ez azért fontos körülmény, mert a vállalatirányítási rendszereket 5–8 évig használják a cégek, tehát olyan szállítóra van szükségük, amely hosszú távon megbízható, stabil it-szolgáltatásokat nyújt. A konszolidálódó piacon jó szem, alapos tájékozottság kell az ilyen játékosok kiválasztásához – hívja fel a figyelmet Major Gábor, az Oracle Hungary kereskedelmi igazgatója.

Egy ERP-beruházás ugyanolyan nagy feladat egy kisvállalatnak, mint egy nagy cégnek. Gyakran nem sokkal egyszerűbb a kiválasztási folyamat, az elvárt funkciók meghatározása, bár kétségkívül gyorsabb és belső harcoktól kevésbé átitatott. A kkv-szektorban a fogadóoldal általánosságban kevésbé képzett, így nagy jelentősége van a termékekbe beépített üzleti folyamatoknak, amelyek hosszú évek során alakultak ki. Szintén kulcsfontosságú, hogy a vezetés számára látványos, de egyszerűen felépíthető, naprakész információs rendszert biztosítson az it-szállító, hiszen ez jelenti a valódi értéket nem az, hogy mennyivel gyorsabban készül el a havi zárás vagy a mérleg az év végén.

Természetesen minden szoftvertermékkel le lehet fedni minden egyedi igényt, de ez egészen biztosan megnöveli a bevezetés idejét és költségét, így már az első beszélgetéseken, bemutatókon tisztázni kell az ügyféllel, elfogadhatóak-e számára a beépített folyamatok, és az információszolgáltatás szintje vagy attól jelentősen el kell térni – mondja Major Gábor. A sikeres üzlet reményében sem szabad ezen a ponton szőnyeg alá söpörni az esetleges kockázatokat, mert akkor mindkét fél rosszul jár, mint arra számtalan példa volt a múltban a hazai ERP-bevezetéseknél.

Az ERP-rendszerek telepítésének elsődleges célja tehát a megrendelő oldaláról az átláthatóság és az üzleti döntések támogatása. Főleg az utóbbira kell odafigyelni, tájékozódni kell arról, milyen erőfeszítésekkel lehet újabb nézőpontok szerinti, megfelelő tisztaságú információkat kinyerni a vállalatirányítási rendszerből. E feladat megoldásában sokat segíthet a tapasztalt it-szolgáltató.

Célszerű folyamatosan fejleszthető megoldást választani. Lehet, hogy az induláskor elég, ha a pénzügyi funkciók jól működnek, de később szükség lehet másra is. Más szóval a modularitás lehetőségének fenntartásával mintegy jövőt kell vásárolni a cégnek az ERP-bevezetéskor!

Az Európai Unió által finanszírozott GVOP-pályázatok egyértelműen pezsgést hoztak a piacon azzal, hogy külső forrást is biztosítanak az it-fejlesztésekhez. Az Oracle tapasztalatai szerint a legnagyobb aktivitást azok a vállalatok mutatják, amelyek már felismerték az ilyen rendszerek előnyeit, van valamilyen megoldásuk, amit korszerűbbre cserélnének. Akik először vágnának bele egy ilyen beruházásba, azoknak talán túl magasak e pályázatok belépési korlátai. A fejlesztéshez érdemes olyan informatikai szolgáltatót választani, amely képes segítséget nyújtani pályázatkészítéshez is (az Oracle például a Hewlett-Packarddal és az OTP-vel hozott létre konzorciumot e célra Direct Europe néven).

A hazai kis és középvállalatok sem anyagilag, sem a belső emberi erőforrások oldaláról nem bírnak el hosszú hónapokig húzódó projekteket. Néhány piaci próbálkozás azt is bebizonyította, hogy az ügyfeleket nem lehet becsapni. Ez a szegmens kíméletlenül bünteti azokat, akik a rövid és olcsó projekt ígéretével elnyernek egy megbízást, majd a végletekig sajtolják az ügyfélből az újabb tanácsadói és fejlesztői napokat - állítja Major Gábor.

Azóta történt

Előzmények