Az idén robban az LTE-telefonok piaca

Nokia Lumia 900Az idei év az LTE technológia éve lesz az okostelefon-piacon, a Strategy Analytics előrejelzése szerint 2012-ben tízszer annyi ilyen készülék fogy majd, mint tavaly. A kiugró növekedés persze annak köszönhető, hogy az elmúlt évben alig volt elérhető olyan mobil, amelyik támogatta az új generációs adatátviteli szabványt. 2011-ben mindössze 6,8 millió LTE-telefon fogyott világszerte, míg a jóslat szerint az idén 67 millióra nő ez a szám.

A technológia bevezetésében élenjáró nagy piacok – mint az Egyesült Államok, Japán és Dél-Korea – adják majd ezek elsődleges felvevőpiacát. Számos nagy gyártótól, így az Apple-től, a Samsungtól, a HTC-től, az LG-től, a Nokiától, a Motorolától és a Fujitsutól várhatók az idén LTE-képes készülékek.

Tom Kang, a Strategy Analytics vezetője elmondta: ez az év hozza meg az áttörést az LTE számára, és egyben az iparág és a fogyasztók tanulóéve is lesz. Mivel a készülékek és a nagyobb adatforgalom miatt az internetcsomagok is drágábbak lesznek, a szolgáltatóknak várhatóan vastagabb ártámogatást kell majd nyújtaniuk az előfizetők megfogásához. A felhasználókat pedig az LTE-telefonok használhatósága fogja érdekelni, hogy csökken-e az akkumulátoros üzemidő, vagy éppen nőnek-e a készülékméretek.

Magyarországon e problémák egyelőre nem égetőek, hiszen hazánkban kizárólag a Magyar Telekom rendelkezik kereskedelmi LTE-hálózattal, és egyelőre az is csupán Budapest néhány kerületében működik. A másik két operátor jelenleg nem tervezi a technológia bevezetését, a negyedik, állami piaci szereplő tervei pedig ma még nem ismertek.

Azóta történt

Előzmények