1916. április 30.

Megszületett Claude Shannon amerikai villamosmérnök és matematikus, az információelmélet megteremtője. A Massachusettsi Műszaki Egyetemen (MIT) 21 éves korában írt szakdolgozatában bemutatta, hogyan lehet a Boole-algebrára és a kettes számrendszerre alapozva logikai műveleteket végezni kapcsolók használatával – ezzel a digitális áramkör és a digitális számítógép alapjait fektette le. Fő műve A kommunikáció matematikai elmélete (1948).

Shannon és Thészeusz
Shannon és híres elektromechanikus egere, Thészeusz, amelyet arra próbált megtanítani, hogy kitaláljon a labirintusból

Claude Elwood Shannon

Azóta történt

  • 1942. május 23.

    Budapesten megszületett Komlós János számítástechnikus, matematikus, aki 1998 óta az MTA külső tagja. Komlós az ELTE matematika szakán végzett 1965-ben, majd 1981-ben utazott az Egyesült Államokba, ahol ma is él. 1988 óta a Rutgers Egyetem matematika tanszékének professzora.

  • 1952. június 10.

    Teljesen elkészült a Neumann János tervei alapján és vezetése alatt megépített IAS (az Institute for Advanced Study rövidítése) bináris számítógép. Habár folyik róla vita, de általában ezt a gépet tekintik a világ első tárolt programozású digitális komputerének. Az aritmetikai és logikai műveleteket párhuzamosan, nem pedig sorosan hajtotta végre, csöves memóriája volt, valamint egycímű utasításrendszert használt.

  • 1945. június 30.

    A Pennsylvaniai Egyetem Moore Intézete kiadja a First Draft of a Report on the EDVAC című „jelentésvázlatot”, melyet a technikatörténet csak First Draft címen emleget. Ez az „első vázlat” foglalta össze Neumann János és az ENIAC körül tevékenykedő matematikusok, villamosmérnökök elképzeléseit, amelyek az ENIAC továbbfejlesztésére, valamint egy új ENIAC kifejlesztésére vontkoztak. Bár vázlatnak indult, e füzet tartalmazza először a híres „Neumann-elveket”.

  • 1815. november 2.

    Az angliai Lincolnban megszületett George Boole matematikus és filozófus, aki a róla elnevezett algebra kidolgozásával – tudtán kívül – megalapozta a modern számítástechnikát is. Munkássága sokáig ismeretlen volt, körülbelül hetven évvel 1864-es halála után fedezte fel Claude Shannon, aki doktori értekezésében kifejtette, hogy a Boole-algebra segítségével optimalizálni lehet az elektromechanikus relék rendszerének tervezését.

Előzmények

  • 1913. március 19.

    Megszületett Julian Bigelow amerikai matematikus és villamosmérnök, aki 1946-ban Princetonban megépítette az IAS-t, amelyet a világ első tárolt programozású digitális komputerének tartanak. A gépet Neumann János tervezte, ő vette fel Bigelow-t – Norbert Wiener ajánlására – főkonstruktőrnek.

  • 1964. március 18.

    Meghalt Norbert Wiener amerikai matematikus, aki – amellett, hogy a matematika több ágában is kiemelkedőt alkotott – a komplex, dinamikus rendszerek vezérlésével foglalkozó kibernetika és a számítástudomány meghatározó teoretikusa volt. A kibernetika elnevezés az 1948-ban megjelent Kibernetika, avagy vezérlés és hírközlés az élőlényekben és a gépekben című munkájából származik.

  • 1957. február 8.

    Washingtonban meghalt Neumann János matematikus, aki a matematika számos ágában kiemelkedőt alkotott. Ő dolgozta ki 1945-ben azt a később róla elnevezett számítógép-architektúrát, amelyben a bináris rendszerű feldolgozóegységhez az utasításokat és adatokat egyaránt tároló memória kapcsolódik. Korunk számítógépei is az általa leírt modell szerint épülnek fel.

  • 1917. január 1.

    Orosz bevándorlók gyerekeként San Franciscóban megszületett Jule Gregory Charney legendás meteorológus, a modern időjárás-előrejelzés egyik kidolgozója. Charney 1948-ban lett a princetoni IAS meteorológiai kutatócsoportjának vezetője, és itt többek között Neumann János segítségével elméleti és gyakorlati kutatások során dolgozott ki olyan matematikai modelleket, amelyek lehetővé tették, hogy számítógépes módszereket alkalmazzanak a tudományterületen.