Ubuntu 8.10: vállalkozó kedvűeknek

Újítások, változások I.

A disztribúciót ismerők jól tudják, hogy félévente új kiadás jelenik meg a Canonical által fejlesztett és a közösség által támogatott csomagból. Az előző kiadás LTS, azaz hosszú ideig támogatott verzió (korábban a 6.06-os volt ilyen), így érdemes megfontolni a váltást. Vállalkozó kedvűeknek mindenképpen ajánlott, de aki az igazán stabil, kiforrott rendszereket szereti, gondolja át, megéri-e az esetleges vesződséget a friss kiadás.

Változások

Ha letöltöttük az iso-állományt, és kiírtuk CD-re (esetleg DVD-re), netán már megkaptuk a teljes mértékben ingyenes, előrendelt CD-t, akkor a bootolás után nem látunk semmiféle változást, a menü ugyanolyan, mint az áprilisi kiadásé. Az optikai adathordozóról történő rendszerindítás semmilyen rendszer esetén nincs jó hatással a sebességre, ezért javaslom, hogy telepítsük a rendszert merevlemezre; ugyanazokat a lépéseket kell végigcsinálnunk, mint korábban.

A merevlemezről történő indítás érezhetően felgyorsult, bár a grafikus felület betöltése továbbra is meglehetősen lassúcska. Sajnos az Ubuntu alapértelmezett színvilága még mindig elég „sivatagos”, a homokszín és a barna uralják az asztalt, s az sem változott, hogy a Human téma az alapértelmezett. Persze ezen lehet segíteni, az internetről könnyen beszerezhetők más témák is. A rendszerbe is beépítettek egy újat DarkRoom néven – amelyben sikerült még tovább növelni a barna szín részarányát.

Ubuntu 8.10

Megújult az X szerver, a 7.4-es verzió sokkal jobban kezeli a menet közben csatlakoztatható eszközöket (pl. billentyűzet, egér, digitális táblák). Természetesen új rendszerhez új kernel dukál: itt már a 2.6.27-essel találkozunk, mely már beépített meghajtóprogrammal várja az Atheros wifieszközöket, de sok más hardvertámogatás is megjelent a korábbiak mellett. Új a felhasználóváltás is: ha az óra mellett rákattintunk a felhasználói nevünkre, akkor egy menü gördül le, ahol megmondhatjuk, hogy mit is szeretnénk csinálni (kilépés, felhasználóváltás, leállítás, hibernálás, vendég felhasználó). Ha elindítunk egy azonnali üzenetküldő programot, ugyanitt állíthatjuk be a státuszunkat is. A vendég felhasználó különösen érdekes: ezt elindítva megengedhetjük mások számára a számítógépünk használatát – a vendég a mi beállításainkat ugyanis nem tudja megváltoztatni. A vendégfiók használatának befejeztével a változtatások törlődnek, majd a saját felhasználói jelszavunkat kell megadnunk az asztalunkra való visszatéréshez.

A cikk még nem ért véget, kérlek, lapozz!

Azóta történt

Előzmények